IFRS 16 –laskentastandardin implementointi pörssiyhtiöissä : Case: Pörssiyhtiö X - Heikkilä, Tuure (My University, 2020)
Tässä tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan vuonna 2019 voimaan tullutta uutta IFRS 16 – standardin implementointia raportoivan pörssiyhtiön näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten yhtiöt ovat implementoineet IFRS 16 –standardin. Lisäksi pyritään selvittämään yhtiöiden kohtaamat mahdolliset haasteet implementointiprosessissa. Tutkimuksessa kiinnitet- tiin myös huomio muutosjohtajuuden rooliin uuden standardin käyttöönotossa. Tutkielma to- teutettiin case-tutkimuksena. Aineisto on kerätty puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla, joissa on haastateltu kahta Case -yhtiön ulkopuolista IFRS-asiantuntijaa sekä Case -yhtiön kol- mea työntekijää. International Accounting Standards Board (IASB) julkaisi IAS 17 –standardin korvaavan IFRS 16 –standardin sen vuoksi, että kaikki vuokrasopimukset saataisiin aktivoitua yhtiöiden taseeseen. Aktivoinnin myötä taseeseen syntyy vuokrasopimuksista käyttöoikeusomaisuuserä ja vuokrasopimusvelka. Käyttöoikeusomaisuuserästä kirjataan tasapoistot vuokrasopimuksen vuokra-ajan mukaan ja vuokrasopimusvelasta erotetaan lainanlyhennys ja korko. IFRS 16 – standardin implementointi tarkoitti monen yhtiön kohdalla laskennan toteuttavan uuden järjes- telmän implementoimista ja organisaation valmistamista uudenlaisen sääntelyn toteuttamiseen. Tuloksina havaittiin, että IFRS 16 –standardin laskentajärjestelmän valintaan vaikutti yh- tiön koko, vuokrasopimusten lukumäärä ja raportoivan yhtiön kansainvälisyys. IFRS 16 –stan- dardin soveltamisen osalta haasteina olivat toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten vuokra-ajan määrittely, vuokrasopimuksen jatko-option käyttö, lisäluoton koron laskeminen, ja palvelukomponenttien erottaminen. Yhtiöiden välinen vertailtavuus on voinut kärsiä edellä mainittujen tulkinnallisuuksien takia, sillä johdolla on merkittävä rooli toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten vuokra-ajan määrittelyssä ja jatko-optioiden laskemisesta vuokra- aikaan. Laskentajärjestelmien implementoinnin teki haastavaksi se, että järjestelmät eivät tuot- taneet oikeanlaisia kirjauksia IFRS 16 –standardin tullessa voimaan. Lisäksi laskentajärjestel- mien käyttö koettiin yhtiöissä vaikeana, sillä ne eivät toimineet loogisella periaatteella. IFRS 16 –standardin implementoinnin johtajan ”project champion” -roolilla oli suuri merkitys pro- jektin onnistumisen kannalta yhtiöissä. Niillä yhtiöillä implementointi onnistui parhaiten, joilla oli projektin johtaja, joka sisäisti sekä IFRS 16 –standardin mukaisen kirjaustavan. että lasken- tajärjestelmän logiikan. Muutosjohtaminen ja organisaation koulutus koettiin tärkeäksi, jotta työntekijät saatiin sitoutumaan vuokrasopimusdatan päivittämiseen ja ottamaan IFRS 16 –stan- dardin mukaisen laskennan päivittäisiin rutiineihin.
Keywords: IFRS, IFRS 16, järjestelmän implementointi, vuokrasopimus