Kolmannella sektorilla esiintyviä vapaaehtoistyöntekijöiden arvoja, motiiveita ja etiikkaa. Case Elämän Leipä Sinulle ry ja Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa, Pori - Salminen, Kirsti (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Tämän pro gradun tutkimuskysymyksinä olivat: millaisia arvoja ilmenee kolmannen sektorin case-yhdistysten vapaaehtoistyöntekijöillä ja miksi ihmiset niissä tekevät vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoisuutta on tutkittu eri konteksteissa ja sitä pidetään tärkeänä toimintana Suomessa. Sille oli jopa oma teemavuotensa 2011. Vapaaehtoistoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja palkattomuuteen. Itsemääräämisen periaatteen on toteuduttava niin auttajan kuin autettavankin osalta. Vapaaehtoistyössä toimitaan tavallisen ihmisen ehdoin ja taidoin. Vapaaehtoistyöllä on pitkät juuret ja sen huomionarvo ei ole vähentynyt. Vapaaehtoistyö onkin tärkeä osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Tulevaisuudessa sen merkitys kasvaa yhteiskunnan resurssien vähentymisen myötä. Aineistonkeruu toteutettiin teemahaastatteluilla. Teemat olivat arvot, motiivi ja etiikka. Tutkimus painottuu induktiivis-empiiriseen case-tutkimukseen. Tutkimusta varten haastateltiin ryhmä-haastatteluna kahden erilaisen yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijötä Porissa: Elämän Leipä Sinulle ry:n toiminta keskittyy kristilliseen työhön ja fysiologisen tarpeen tyydyttämiseen ja muun aineellisen avun jakamiseen. Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisan toiminta keskittyy sosiaaliseen kanssakäymiseen, jota harjoitetaan avun ja ystävänvälityksen, soittorinkien ja erilaisten piirien avulla. Tutkimuksessa teoria ja empiria käyvät dialogia vuorotellen Layderin adaptiivisen teorian mallin mukaan. Haastattelujen perusteella arvot ovat kodeista opittua. Arvoihin vaikuttavat myös kulttuuri. Arvot voivat myös muuttua elämänkaaren aikana. Altruismi on tärkeää suomalaisessa yhteiskunnassa. Hedonismia ei aineistosta noussut esille. Motiiveina tehdä vapaaehtoistyötä on ystävyyssuhteiden saanti, vähäosaisten auttaminen ja elämänsisällön parantaminen. Vapaaehtoistyöhön sitoudutaan ja siihen ollaan valmiita antamaan aikaa ja omia varoja. Etiikkaan liittyen vastaukset sisälsivät lähimmäisenrakkautta ja vähempiosaisten auttamista. Myös vaitiolovelvollisuutta pidettiin tärkeänä. Tulevaisuuteen liittyen on tutkimuksessa pohdittu tulevaisuuden hyvinvointivaltiota ja perinteisen ja uuden kolmannen sektorin keskeisiä piirteitä. Se voisi mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön julkisen vallan, yritysten ja kolmannen sektorin vapaaehtoistyöntekijöiden kesken. Yhteiskunnan tulisi mahdollistaa se, että jokainen, joka haluaa, voi osallistua vapaaehtoistyöhön siten, ettei se alentaisi kotitalouden tuloja. Esteitä vapaaehtoisuudelle, kuten viranomaisten luomat esteet tai lait ja tukikeskusten puute, tulisi myös madaltaa.