ABMAT© suoliäänten seurantalaite : kirjallisuuskatsaus ja tutkimusprotokolla - Koivumäki, Mikko (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli suunnitella kokeellinen tutkimus uudelle laitteelle, joka on kehitetty potilaan suoliäänten seurantaan. Tutkimusasetelman suunnittelun avuksi tehtiin kirjallisuuskatsaus, jossa kuvataan ja arvioidaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä pohditaan laitteiden käytettävyyttä hoitotyössä. Aiemman kirjallisuuden havaintojen perusteella rakennettiin tutkimusprotokolla satunnaistettuun kokeelliseen tutkimukseen. Tutkimusprotokollan avulla esitestataan suoliäänten seurantalaitetta, joka on kehitetty vastaamaan aiemman tutkimuksen rajoitteisiin ja käytettävyyteen hoitotyössä. Kirjallisuuskatsaukseen tehtiin systemaattinen kirjallisuushaku Scopus, PubMed, Web of Science ja Cinahl tietokannoista. Tutkimus aiheeseen liittyen on ollut rajallista. Kirjallisuuskatsaukseen valittiin 14 alkuperäistutkimusta. Suoliäänten seuranta- ja analysointiteknologioihin liittyvät tutkimukset olivat tasoltaan, kohdejoukoltaan sekä menetelmiltään vaihtelevia. Suurin osa tutkimuksista oli esitutkimuksia, joissa kehitettiin uudenlaista tekniikkaa suoliäänten analysointiin ja testattiin sitä potilailla sekä terveillä vapaaehtoisilla. Vaikuttaa siltä, että suoliäänten seuranta- ja analysointilaitteistoja voisi olla mahdollista hyödyntää potilashoidossa. Näiden laitteistojen tutkimus on toistaiseksi ollut vähäistä. Kuitenkin jo olemassa olevan tutkimuksen perusteella suoliäänten seuranta- ja analysointilaitteistojen avulla voidaan tunnistaa eräitä sairauksia sekä arvioida suoliston toiminnan aktiivisuutta. Toistaiseksi laitteistojen kehityksessä ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota näiden käytettävyyteen potilastyössä. Laitteistojen jatkokehityksessä on olennaista, että niitä kehitetään tiiviisti yhdessä potilaiden hoitoon osallistuvien ammattiryhmien kanssa.
Keywords: suolisto, biolääketieteellinen teknologia