Induktiovaiheessa olevien varhaiskasvatuksen opettajien kokemuksia ja ajatuksia työhön perehdytyksestä sekä työtyytyväisyydestä - Marjamäki, Petra (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia kokemuksia induktiovaiheessa olevilla varhaiskasvatuksen opettajilla oli heidän saamastaan työhön perehdytyksestä. Halusin myös selvittää millaisia sisältöjä ja menetelmiä opettajat toivoisivat työhön perehdytyksessä toteutettavan. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan opettajien ajatuksia työtyytyväisyyttä edistävistä tekijöistä. Tässä tutkimuksessa induktiovaiheeksi määriteltiin ensimmäiset viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Tutkimukseen osallistuneet opettajat olivat valmistuneet vuosien 2019-2023 välisenä aikana. Suurin osa osallistuneista työskentelivät ensimmäisessä työpaikassa valmistumisen jälkeen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin sähköisen kyselylomakkeen välityksellä keväällä 2024. Tutkimukseen osallistui 17 varhaiskasvatuksen opettajaa, jotka olivat koulutukseltaan joko kasvatustieteiden kandidaatteja tai sosionomeja. Tutkimusaineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Lisäksi työhön perehdytykseen liittyvä aineisto teemoiteltiin ja luokiteltiin OAJ:n (2019) perehdytysmallin mukaisesti. Tulosten perusteella vastavalmistuneet varhaiskasvatuksen opettajat eivät kokeneet saaneensa riittävää työhön perehdytystä. Perehdytys ei ollut suunniteltua ja vastuu perehdytyksen toteutumisesta koettiin olevan opettajalla itsellään. Saatu perehdytys noudatti jotenkin OAJ:n (2019) laatimaa perehdytysmallia. Opettajat toivoivat perehdytykseltä lähes samoja sisältöjä, kuin saamaltaan perehdytykseltä. Toteutus- ja menetelmätavat kuitenkin erosivat saadusta perehdytyksestä. Vaikka perehdytys koettiin riittämättömäksi, lähes kaikki opettajat olivat kokeneet tyytyväisyyttä työhönsä työuransa alussa. Muut työntekijät ja johtajalta saatu tuki mainittiin työtyytyväisyyteen vaikuttaviksi tekijöiksi.
Keywords: perehdytys; varhaiskasvatus; induktiovaihe; työtyytyväisyys