Ajasta riippuva todennäköisyysperusteinen riskianalyysi ja ennakkohuoltojen optimointi - Kalliokoski, Salla (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Todennäköisyysperusteisen riskianalyysin avulla kartoitetaan ydinlaitoksen toimintaan liittyviä riskejä, tapahtumia ja niiden seurauksia. Laitoksen riskejä arvioidaan todennäköisyysperusteisesta riskianalyysimallin, eli PRA-mallin, ja siitä saatavan sydänvauriotaajuuden avulla. Sydänvauriotaajuus kuvaa laitoksella tapahtuvan vakavan onnettomuuden taajuutta, eli sitä kuinka usein tarkasteluvälillä reaktorisydän sulaa. Sydänvauriotaajuus esitetään normaalisti sydänvaurioiden määränä vuoden aikana ja sen tulee olla alle 〖10〗^(-5)/vuosi kaikilla uusilla ydinvoimalaitoksilla Suomessa. Sydänvauriotaajuuteen vaikuttaa monenlaiset ajasta riippuvat tapahtumat, joiden esiintymistä kuvataan vuosikeskiarvolla. Koska sydänvauriotaajuus ja tapahtumien esiintymiset kuvataan vuositasolla, ei voida tarkasti havaita ja arvioida tiettyjen tapahtumien hetkellisiä vaikutuksia sydänvauriotaajuuteen. Tätä varten on kehitetty ajasta riippuvaa PRA-mallia. Tässä työssä kehitetään Olkiluoto 1 PRA-mallin pohjalta ajasta riippuva PRA-malli Olkiluoto 1 ja 2 laitoksille. Ajasta riippuvan mallin on tarkoitus kuvata sydänvauriotaajuuden muutokset ajasta riippuvien tapahtumien perusteella. Tässä työssä huomioidut ajasta riippuvat tapahtumat ovat komponenttien vikaantumistodennäköisyys ja niiden yhteisvikatodennäköisyydet, sääilmiöt ja ennakkohuoltotapahtumat. Erityistä huomiota on kiinnitetty ennakkohuoltotapahtumiin ja niiden vaikutuksiin. Mallia tarkastellaan tehoajojaksolla ja tehoajonaikana. Vuosihuolloille on olemassa oma tarkempi ajasta riippuva malli ja siksi sitä ei ole huomioitu tässä työssä esiteltävässä mallissa. Työn ajasta riippuva malli, eli laitosmalli, on pyritty rakentamaan niin että ennakkohuoltojen ajankohtien optimointi olisi mahdollista. Ennakkohuoltojen ajankohtien optimointitehtävä ja sen määrittely on kehitetty, mutta ei ratkaistu. Jatkon kannalta tehtävän ratkaiseminen olisi kuitenkin mielekästä, koska laitosmallissa osoitettiin, että ennakkohuoltojen ajankohdilla on vaikutus sydänvauriotaajuuden vuosikeskiarvoon.