Geopoliittisten riskien hallinta kansainvälisten energiayritysten rahoitusstrategiassa - Lösönen, Osmo (My University, 2024)
Geopoliittiset riskit ovat erittäin ajankohtainen aihe: GPR-indeksi, joka mittaa geopoliittisia riskejä, on noussut Venäjän aloittaman sodan sekä Kiinan ja Yhdysvaltojen välisten jännitteiden takia korkeimpiin lukemiin yli kymmeneen vuoteen. Tämä korostaa yritysten tarvetta olla valmiina vastaamaan näiden riskien aiheuttamiin haasteisiin. Tässä tutkimuksessa keskitytään kansainvälisiin energiayrityksiin, jotka ovat erityisen alttiita geopoliittisten riskien tuomille vaikutuksille. Altistumiseen vaikuttavat erityisesti energiaresurssien maantieteellinen keskittyminen geopoliittisesti epävakaille alueille, liiketoiminnan pitkät ja monimutkaiset prosessit sekä investointien sitovuus ja pitkäkestoisuus. Tutkimuksessa pyritään vastaamaan tutkimuskysymykseen: miten kansainväliset energiayritykset voivat hallita geopoliittisia riskejä rahoitusstrategioissaan? Rahoitusstrategia jaetaan pääomarakenteeseen ja investointipäätöksiin. Lisäksi tarkastellaan keinoja tunnistaa mahdollisia geopoliittisia riskejä, jotka voivat vaikuttaa liiketoimintaan. Näiden kysymysten käsittelemiseksi tutkimuksessa perehdytään kirjallisuuteen, jota täydentävät kaksi asiantuntijahaastattelua sekä katsaus suurimpien energiayritysten vuosikertomuksiin. Geopoliittisten riskien hallintaan pääoman hankinnassa ja pääomarakenteessa käytetään muun muassa rahoituslähteiden hajauttamista, projektirahoitusta sekä pääomarakenteen säätämistä vastaamaan riskin vaikutuksia. Investointipäätöksissä näitä riskejä voidaan hallita esimerkiksi poliittisen riskin vakuutuksilla, investointien hajauttamisella eri maihin ja liiketoiminta-alueille sekä skenaarioanalyyseillä. Geopoliittisten riskien tunnistamisessa keskeisiksi keinoiksi havaittiin skenaarioanalyysit, asiantuntijuuden hyödyntäminen ja poliittisen ilmapiirin seuraaminen esimerkiksi olemalla yhteydessä poliittisiin toimijoihin.
Keywords: geopoliittiset riskit, energiayritykset, riskien hallinta, rahoitusstrategia, investointi, pääomarakenne