Persoonallisuustekijöiden, ympäristömelun, terveydentilan ja stressin yhteydet ääneneristystyytyväisyyteen, nukahtamisvaikeuksiin ja yöllisiin heräämisiin - Mäkilä, Maria (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Melulle altistuminen vaikuttaa nyky-yhteiskunnassa ihmisiin monin tavoin. Kymmenet miljoonat ihmiset Euroopan alueella altistuvat jatkuvasti melutasolle, jolla on osoitettu olevan vakavia vaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen. Koska melun vaikutukset ovat riippuvaisia myös kuulijan yksilöllisistä ominaisuuksista, on nämä tärkeä ottaa huomioon. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää persoonallisuustekijöiden, ympäristömelun, terveydentilan ja stressin yhteyksiä ääneneristystyytyväisyyteen, nukahtamisvaikeuksiin ja yöllisiin heräämisiin. Tutkimuskysymyksiksi asetettiin 1. Miten persoonallisuustekijät ovat yhteydessä ääneneristystyytyväisyyteen ja unenlaatuun ja 2. Miten ympäristömelu vaikuttaa ääneneristystyytyväisyyteen ja unenlaatuun. Tutkimus toteutettiin paperisella kyselylomakkeella, joka jaettiin 1024 turkulaiseen kerrostalotalouteen. Kyselyyn vastasi 597 henkilöä ikähaarukan ollessa 18–94-vuotta. Kysymykset käsittelivät mm. vastaajan nykyistä asuntoa, sinne kuuluvia ääniä ja niiden häiritsevyyttä, nukahtamisvaikeuksia, yöllisiä heräämisiä ja persoonallisuustekijöitä. Persoonallisuuden piirteistä mukana kyselyssä olivat meluherkkyys, ulospäinsuuntautuneisuus, hallinnan tunne ja negatiivinen affekti. Aineisto analysoitiin käyttäen Spearmanin korrelaatiokerrointa ja logistista regressioanalyysiä. Tässä tutkimuksessa asuntonsa ääneneristykseen olivat tyytyväisimpiä ne henkilöt, jotka eivät arvioineet itseään meluherkiksi, olivat ulospäinsuuntautuneita tai kokivat hallitsevansa omaa elämäänsä. Nukahtamista vaikeuttaviin ääniin ja äänistä heräämiseen olivat yhteydessä eri asiat riippuen siitä, kuuluivatko häiritsevät äänet ulkoa vai naapuriasunnosta. Ulkoa kuuluvat äänet vaikeuttivat nukahtamista tai herättivät muita herkemmin henkilöt, jotka olivat stressaantuneita tai asuivat melualueella. Lisäksi nukahtaminen ulkoa kuuluvien äänien vuoksi vaikeutui ihmisillä, jotka kokivat terveydentilansa heikoksi. Itsensä meluherkiksi kokevat tai sisäänpäin suuntautuneet ihmiset olivat erityisen herkkiä naapuriasunnoista kuuluville äänille: heidän nukahtamisensa vaikeutui tai he heräsivät ääniin ei-meluherkkiä tai ulospäin suuntautuneita henkilöitä helpommin.