Mikä insinööriä houkuttaa? : Työnantajan houkuttelevuustekijät työnantajabrändiä tukevassa rekrytointiviestinnässä - Altti, Tanja (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Työmarkkinoilla on tärkeää olla haluttu työnantaja, joka houkuttelee työnhakijoita ja jonka henkilöstö on sitoutunutta. Talouskasvun aikana on esimerkiksi tekniikan alalla havahduttu tilanteeseen, jossa pätevästä henkilöstöstä on pulaa ja yritykset kilpailevat parhaista työntekijöistä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä työnantajan houkuttelevuustekijöitä kannattaa huomioida työnantajabrändiä tukevassa rekrytointiviestinnässä. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä tarkasteltavina asioina ovat työnantajabrändi ja sen rakentaminen, rekrytointiviestintä sekä työnantajassa tärkeänä pidettävät houkuttelevuustekijät. Tutkimuksella selvitetään myös talotekniikka-alalla toimivan kohdeyrityksen työnantajamielikuvaa. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena. Empiirinen aineisto kerättiin sähköisesti strukturoidulla kyselylomakkeella teknisen korkeakoulutuksen saaneilta. Kyselylomakkeella vastaajat arvioivat työnantajaan ja työelämään liittyviä väittämiä Likertin asteikolla 1–5 sen mukaan, kuinka tärkeinä he väittämiä pitivät. Kohdeyrityksestä esitettiin vastaavat väittämät ja niihin vastasivat vastaajat, jotka tiesivät kohdeyrityksen ennalta. Kyselylomake oli avoinna internetissä avoimella linkillä, jota jaettiin kohderyhmän keskuudessa muun muassa sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksen tulosten perusteella työpaikan työyhteisöön, hyvään työilmapiiriin ja johtamiseen liittyvät asiat koettiin kaikkein tärkeimmiksi tekijöiksi houkuttelevaa työnantajaa mietittäessä. Vähiten tärkeinä pidettiin palkitsemiseen sekä yrityksen menestykseen ja maineeseen liittyviä seikkoja, mutta niilläkin koettiin olevan merkitystä. Kaiken kaikkiaan tärkeänä tai melko tärkeänä pidettiin suurta osaa tutkituista asioista eli esimerkiksi oman osaamisen kehittämistä sekä työn ja vapaa-ajan yhdistämisen mahdollisuuksia arvostettiin. Haasteellista onkin valita, mitä kaikista tärkeinä pidetyistä tekijöistä yritysten tulisi korostaa rekrytointiviestinnässä. Muun muassa hyvä työilmapiiri ja johtaminen ovat asioita, joista yrityksen on vaikea kertoa uskottavasti työpaikkailmoituksessa. Työpaikkailmoituksessa ja muussa rekrytointiviestinnässä kannattaa työpaikasta ja avoinna olevasta työtehtävästä kertoa mahdollisimman tarkasti, avoimesti ja aitojen esimerkkien avulla, mutta kuitenkin niin, ettei sidota tulevaa työntekijää liiaksi tarkkoihin raameihin.