Yhdysvaltojen avomarkkinakomitean lausuntojen sentimentin vaikutus osakemarkkinoihin - Mäkelä, Elias (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa käsittellään Yhdysvaltojen avomarkkinakomitean (FOMC) toimintaa. Avomarkkinakomitea on Yhdysvaltojen rahapolitiikasta vastaava toimielin. Avomarkkinakomitea kokoustaa tyypillisesti noin kahdeksan kertaa vuodessa. Näiden kokousten jälkeen avomarkkinakomitea julkaisee lyhyen tiivistelmän, jossa se avaa tulevia rahapoliittisia toimiaan. Avomarkkinakomitean julkaisujen sentimenttiä eli sanavalintoja ja niiden kontekstia tutkimalla voidaan tehdä arvioita avomarkkinakomitean tulevista rahapoliittisita päätöksistä. Tässä tutkimuksessa analysoidaan näiden julkaisujen sentimentin ja suurimpien yhdysvaltalaisten yritysten osakkeiden hintakehityksen välistä suhdetta. Tässä tutkimuksessa yritykset on jaoteltu toimialoittain. Näin voidaan vertailla sitä, onko sentimentin vaikutuksessa eroja toimialojen väillä. Tutkimuksessa vertailtiin osakkeiden hinnan avaus- ja sulkuhintojen eroja niinä päivinä, kun avomarkkinakomitea oli kokoustanut vuosien 2000 ja 2022 välillä. Sentimentin arvioimiseen käytettiin taloustieteellisessä tutkimuksessa aikaisemmin sovellettua sentimenttimallia sekä koneoppivaa luokittelumallia. Tutkimus toteutettiin R ohjelmistolla. Lopputulemana oli, että sentimentti toimii hyvänä indikaattorina tiettyjen toimialojen osakkeiden hintakehitykselle, kuten esimerkiksi kiinteistösektorilla. Toisaalta esimerkiksi terveydenhuoltoala ei juurikaan reagoinut sentimenttiin. Vaikka tuloksissa esitetäänkin yhteys sentimentin ja hintakehityksen välillä tietyillä toimialoilla, tämä tutkimus ei ota kantaa siihen, onko sentimenttianalyysin avulla mahdollista tehdä keskimääräistä suurempaa tuottoa.