Fantasian lajityypilliset piirteet Clive Barkerin Abarat-sarjassa - Wilen, Bea (My University, 2020)
Tässä tutkielmassa tutkin Clive Barkerin kirjoittamaa fantasiasarjaa Abarat (2002–2011) lajiteoriaa hyödyntäen. Tutkimuksessani pyrin selvittämään, millaisia lajityypillisiä piirteitä Clive Barkerin Abarat-sarjassa on ja toisaalta, miten sarjassa rikotaan tyypillisiä fantasian kaavoja. Lisäksi pyrin selvittämään, millaisia merkityksiä lajityypillisen kaavan noudattaminen tai noudattamatta jättäminen antaa muun muassa teoksen päähenkilön identiteetin kehittymiseen ja ihmisenä kasvamiseen. Tutkin teosta siis paitsi fantasiakertomuksena myös kasvukertomuksena. Tarkka käsitys fantasian olemuksesta vaihtelee eri tutkijoiden näkökulmien välillä. Keskeiset tekijät pysyvät kuitenkin tutkijasta toiseen samoina, ja vaikka yksi piirre ei riitä lajin määrittelemiseen, fantasiana voidaan yleisesti pitää teoksia, joissa esiintyy taikuutta tai arkitodellisuudestamme poikkeavat luonnonlait. Koska fantasiakirjallisuuden yleispätevä määritys jää helposti väljäksi, monet tutkijat ovat myös päätyneet määrittelemään fantasiaa sijoittelemalla teoksia erilaisiin fantasian kategorioihin tai alalajeihin. Abarat on melko perinteinen nuorille suunnattu fantasiasarja ja noudattaa useita tuttuja fantasian kaavoja. Päähenkilö on teini-ikäinen tyttö Candy, joka asuu kuvitteellisessa kaupungissa nimeltä Chickentown. Kaupunki muistuttaa luonnonlaeiltaan meille tuttua maailmaa. Candy lähtee kotoaan portaalin kautta fantasiamaailma Abaratiin, joka puolestaan poikkeaa tottumastamme tavallisesta maailmasta. Sarjassa myös rikotaan tätä kahden erilaisen maailman rakennetta fantasialle epätyypilliseen tapaan, sillä tutuimmista kaavoista poiketen fantasiamaailma taikuuksineen pääsee vuotamaan Chickentowniin. Abarat-sarjan teokset muistuttavat rakenteeltaan useita fantasian klassikoita ja siksi vertailenkin sitä muihin tunnettuihin fantasiakirjallisuuden teoksiin. Lisäksi Abarat on lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja sen keskeisenä teemana on päähenkilön kasvutarina. Abarat noudattelee myös monia lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, kuten saduista ja kasvuromaaneista, tuttuja malleja.
Keywords: Clive Barker, Abarat, Days of Magic Nights of War, Absolute Midnight, fantasia, lajiteoria, identiteetti, nuortenkirjallisuus