Sekretorinen välikorvatulehdus eli liimakorva - Nokso-Koivisto, Johanna; Tähtinen, Paula; Sinkkonen, Saku T. (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kun välikorvassa on juoksevaa tai limaista eritettä yhtäjaksoisesti vähintään kolmen kuukauden ajan, kyseessä on välikorvaeritteen pitkittyminen tai sekretorinen välikorvatulehdus eli liimakorva. Eritteisyys johtuu välikorvan ilmastoitumishäiriöstä ja limakalvon limantuoton lisääntymisestä. Usein taustalla on tavanomainen ylähengitystieinfektio tai äkillinen välikorvatulehdus. Välikorvaerite aiheuttaa tilapäisen johtumistyyppisen kuulon heikkenemisen. Erite poistuu usein itsestään kuukausien kuluessa. Välikorvan tuuletusta voidaan parantaa itseilmastoinnilla eli puhaltamalla ilmaa välikorvaan (Valsalvan koe). Jos erite ei poistu, välikorva tyhjenee ja ilmastoituu tärykalvoputkituksen avulla.