COVID-19-infektioon ja -rokotteisiin liittyvät myokardiitit ja lasten hyperinflammatorinen oireyhtymä Tyksin lasten ja nuorten klinikassa 2020–2023 - Paananen, Kalle (My University, 2025)
MIS-C eli lasten hyperinflammatorinen oireyhtymä on oirekokonaisuus, jolla on ajallinen yhteys COVID-19-tautiin ja sen epäillään liittyvän koronavirusinfektioon. Oireita ja löydöksiä ovat mm. kuume, maha-suolikanavan oireet, tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksien nousu ja yhden tai useamman elinjärjestelmän vakava toimintahäiriö. Jopa puolelle MIS-C-potilaista kehittyy sydämen vajaatoiminta tai verenkiertovajaus. Ennuste on kuitenkin hyvä ja kuolleisuus vain 1–2 %. Hoidoksi on vakioitunut laskimonsisäinen immunoblobuliinihoito (IVIG) ja glukokortikoidit. Vakavissa tapauksissa käytetään myös immunomodulaattoreita. Myokardiitti eli sydänlihastulehdus on yleisimmin viruksen aiheuttama diagnostisesti haastava tauti. Oirekuva vaihtelee lievästä itsestään ohittuvasta rintakivusta kardiogeeniseen sokkiin ja kuolemaan. Diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan, EKG-löydöksiin ja sydänlihasmerkkiainepitoisuuteen. Sydänlihasbiopsia varmistaa diagnoosin, mutta tämän käyttö ei ole rutiinia. Myokardiitin hoito on pääasiassa oireenmukaista: tulehduskipulääkkeet ja rasituksen välttäminen. Tietyissä tehohoitoa vaativissa virusinfektioissa voidaan käyttää spesifisiä antiviraalisia lääkkeitä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Tyksin lasten ja nuorten klinikassa hoidettujen MIS-C- ja myokardiitti-potilaiden oirekuvia, hoitoja, ennustetta ja yhteyttä koronavirusinfektioon ja -rokotteisiin. Samalla tarkoituksena oli koota yhteen aiheeseen liittyvä ajankohtainen tutkimustieto, johon tuloksia verrattiin. Tutkimuksen data koostui Tyksissä hoidettujen potilaiden potilasasiakirjamerkinnöistä, joista keräsimme tarvittavat tiedot retrospektiivisesti. Tutkimuspopulaatio koostui kaikista vuosina 2020–2023 Tyksin lasten ja nuorten klinikassa hoidetuista MIS-C- ja myokardiitti-potilaista. Tutkimuksessamme 83 %:lla MIS-C-potilaista oli positiivinen koronatesti tai edeltävästi merkittävä altistuminen virukselle. Myokardiittipotilailla vastaava luku oli 25 %. Lisäksi yhdellä potilaalla todettiin koronarokotteen haittavaikutuksena myokardiitti. Tuloksista päätellen erityisesti MIS-C liittyy koronavirusinfektioon, kun taas myokardiitin aiheuttajana on usein myös muu patogeeni. Hoito ja seuranta toteutui yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta systemaattisesti ajankohtaisten ohjeistusten mukaisesti. Seurantavälillä yhdellekään potilaalle ei jäänyt pitkäaikaishaittoja, mikä tukee käsitystä näiden sairauksien hyvästä ennusteesta oikein hoidettuina.
Keywords: MIS-C, myokardiitti, rokotemyokardiitti, koronarokote, lapset, nuoret