”Silloin ja nyt” : Autoetnografinen katsaus alakoulumuistoihin ja nykypäivän kouluun - Luosma, Emma-Liila; Piranen, Piia (My University, 2026)
Kouluarki muodostaa merkittävän osan lasten ja nuorten elämästä, ja peruskoulun aikana syntyy runsaasti muistoja, joilla voi olla syvällinen henkilökohtainen merkitys. Koulumuistot voivat liittyä monenlaisiin tilanteisiin, kuten arjen tapahtumiin, opettajiin, koulukavereihin tai yksittäisiin koulupäiviin. Nämä muistot heijastavat koulun sosiaalista ja emotionaalista merkitystä yksilön elämässä, ja niillä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia yksilön identiteettiin ja koulukokemusten tulkintaan. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan koulumuistojen kautta tämän päivän koulua. Lähdimme selvittämään, miten omat koulumuistomme 1990–2000-lukujen vaihteesta valottavat perusopetuksen muutoksia ja jatkuvuuksia alakoulussa peilattuna nykypäivään. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kahden keskeisen teeman ympärille, jotka ovat muistelu ja opettajan työnkuvan muuttuminen. Näiden teemojen kautta tarkastelemme muun muassa opettajan ja oppilaan välistä vuorovaikutusta sekä koulumuistojen muodostumista ja niiden tulkintaa. Aiempi tutkimus tarjoaa näkökulmia siihen, miten koulumuistot syntyvät, millaisia merkityksiä niille annetaan ja miten opettajan rooli on muuttunut ajassa, vaikuttaen myös oppilaiden kokemuksiin ja muistoihin koulusta. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, jossa käytimme analysointimenetelmänä aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Aineistona käytimme omia alakoulumuistojamme sekä nykypäivän kouluista havainnoinnin avulla kerättyä aineistoa. Analyysi paljasti, että koulumuistot toimivat sekä yksilöllisenä kokemuksena että yhteiskunnallisen koulukulttuurin peilinä, ja opettajan roolin muutokset ovat sidoksissa oppilaiden kokemuksiin ja muistojen rakentumiseen. Tutkimus korostaa koulumuistojen merkitystä koulun jatkuvan muutoksen ymmärtämisessä ja tuo esiin, miten menneiden kokemusten tarkastelu voi syventää käsitystä nykypäivän koulun arjesta, opetuksesta ja kasvatuksesta. Tulokset tarjoavat arvokasta tietoa koskien koulukulttuurin kehittämistä ja opettajuuden tukemista koulumaailman muuttuvissa olosuhteissa.
Keywords: koulumuistot, vuorovaikutus, opettajuus, muutos ja jatkuvuus, autoetnografia