Yhdysvallat tienhaarassa? : Vuosi 1968 ja USA:n presidentinvaalit kirjeenvaihtajan silmin - Tuovinen, Eerik (My University, 2019)
Tutkimukseni tavoitteena on kuvata, analysoida ja tulkita Pasi Rutasen ”Mihin menet USA” -teosta historiallisena lähteenä. Tutkimukseni pyrkii analysoimaan teoksen kuvausta USA:n vuoden 1968 vaaleista ja senaikaisesta yhteiskunnasta. ”Mihin menet USA” on luokiteltu reportaasiksi. Tarkoitukseni on selvittää, millainen reportaasi on kyseessä, ja millaisen historiakuvan se välittää, ja millainen historiallinen lähde se on. Tutkimukseni teoreettinen viitekehys on Barbie Zelizerin ja Keren Tenenboim-Weinblattin ”Journalism and Memory” -teos, jossa käsitellään journalismin toimintatapoja. Tämän teoksen ohella käytän tutkimukseni teoreettisessa viite kehyksessä Ville Pernaan kirjaa ”Uutisista, hyvää iltaa” sekä Timo Soikkasen”Lähihistoria”-teosta. Vertailumateriaalina olen käsitellyt Suomen Washingtonin suurlähetystön julkaisemia vuoden 1968 diplomaattiasiakirjoja sekä Kansan Uutisten uutisia, kolumneja ja analyyseja USA:n saman vuoden tapahtumista. Tämän lisäksi olen haastatellut kahta tämän ajan mediavaikuttajaa — Lasse Vihosta ja Pasi Rutasta. Käytän opinnäytetyössäni kvalitatiivista tutkimusmenetelmää.
Keywords: Yhdysvaltain presidentinvaalit 1968, Pasi Rutanen, reportaasi, kirjeenvaihtaja, kvalitatiivinen tutkimus, journalismi