Rahapolitiikan yhteys finanssisykleihin - Leino, Leena (My University, 2025)
Suhdannevaihtelut ovat taloustieteessä yleisesti käytetty termi, ja niistä kuulee puhuttavan melko usein. Perinteisesti erilaisia shokkeja talouteen voivat aiheuttaa esimerkiksi hinta- ja palkkajäykkyydet. Suhdannevaihteluiden tutkinta liittyneekin enemmän luonnollisen tuotannon sekä työllisyyden vaihteluiden tarkastelemiseen. Finanssisyklit ovat sen sijaan hieman harvemmin käytetty sekä tunnistettu termi. Finanssisyklit eivät täysin ole synonyymi suhdannevaihteluille, sillä ne vaikuttavat eri muuttujiin. Niitä tarkastellessa huomio kiinnittyy luottomarkkinoihin ja pankkeihin sekä kiinteistömarkkinoihin ja erilaisiin rahoituseriin. Ilmiönä finanssisyklit voivat olla aaltomaisia vaihteluita, jotka voivat johtaa aina ylikuumentumisista kupliin sekä kriiseihin asti. Termi ”finanssisykli” on siis laaja-alainen eikä rajoitu eksaktisti yhteen käsitteeseen. Tässä työssä käydään läpi rahoitusjärjestelmää ja siihen liittyvää myötäsyklisyyttä sekä järjestelmäriskiä. Lisäksi käydään läpi Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa, sen välittymismekanismeja ja riskinottokanavaa. Finanssisykliä tarkastellaan kappaleessa neljä, jossa pohditaan myös asunto- ja rahoitusmarkkinoita. Nämä liittyvät olennaisesti finanssisyklin syntyyn ja talouden epätasapainoihin. Tällä hetkellä rahapolitiikassa ei oteta täysin huomioon finanssisykliä, vaikka tiedetään, että nämä syklit saattavat olla todella pitkiä ja aiheuttaa pitkiäkin taantumia. Esittelen kappaleessa 5 kaksi mahdollisuutta, jolla finanssisykli voitaisiin huomioida rahapolitiikassa.
Keywords: finanssisykli, rahapolitiikka, rahoitusjärjestelmä, rahoitusmarkkinat, asuntomarkkinat, rahoitusvakaus, ohjauskorko