Fennica Gaming Oy:n liiketoiminnan sisämarkkinaoikeudellinen arviointi - Ryhänen, Jani (My University, 2023)
Arpajaislakia uudistettiin vuoden 2022 tammikuussa voimaantulleella lakimuutoksella siten, että Veikkaus Oy:n yksinoikeusjärjestelmän kanavointikykyä tehostettiin muun muassa markkinointikielloin ja maksuliikenne-estoin. Samalla arpajaislaissa Veikkaus Oy:lle annettiin oikeus perustaa tytäryhtiö, joka voi harjoittaa ”muuta toimintaa kuin rahapelitoimintaa”. Tutkielman aiheena on perustetun tytäryhtiön Fennica Gaming Oy:n liiketoiminnan arviointi EU-oikeuden sisämarkkinaoikeudellisesta näkökulmasta. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, onko tytäryhtiön harjoittama jäsenvaltioiden rajat ylittävä liiketoiminta sisämarkkinaoikeudellisesti arvioiden hyväksyttävää ja mitä reunaehtoja liiketoiminnan järjestämisessä tulee ottaa huomioon. Tutkielman tarkoituksena on lisäksi selvittää edistääkö tytäryhtiö sille lainsäädännössä asetettuja arpajaislain tavoitteita ja tekeekö liiketoiminta Veikkaus Oy:n yksinoikeusaseman sisämarkkinaoikeudellisesti kyseenalaiseksi. Tutkielman päämetodi on lainoppi. Tutkielma tarkastelee Euroopan unionin tuomioistuimen rahapelimonopoliyhtiöitä koskevaa oikeuskäytäntöä ja pyrkii arvioimaan ratkaisukäytännöstä oikeusperiaatteet, jotka ovat suoraan sovellettavissa Fennica Gaming Oy:n liiketoimintaa arvioitaessa. Kirjallisina materiaaleina on enimmäkseen käytetty arpajaislain vuoden 2022 uudistuksen myötä syntyneitä lainsäädännön esitöitä ja oikeudellisia arvioita sekä kattavasti aihepiirin käsittelyä tukevaa oikeuskirjallisuutta ja -käytäntöä. Erityisesti Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännöllä on tutkielman lähteistönä keskeinen rooli. Tutkielman keskeisimpänä tuloksena ovat päätelmät siitä, että väärin järjesteltynä tytäryhtiön liiketoiminta voi asettaa koko kansallisen yksinoikeusjärjestelmän perusteltavuuden sisämarkkinaoikeudellisesta näkökulmasta kyseenalaiseksi. Tutkielmassa havaitaan myös, että lainsäätäjän ja Veikkaus Oy:n ilmoittamat tarkoitukset tytäryhtiön liiketoiminnalle ovat ristiriitaiset. Tutkielmassa tuodaan oikeuskäytäntöä ja -kirjallisuutta arvioiden esille ne reunaehdot, joiden puitteissa liiketoiminta on järjestettävä ja sitä on tiukasti valvottuna ohjattava, jotta tytäryhtiön liiketoiminta täyttää EU:n sisämarkkinaoikeudelliset edellytykset.
Keywords: Rahapelit, EU-oikeus, sisämarkkinat, b2b-myynti, veikkaus, uhkapelit, sijoittautumisoikeus, vapaa liikkuvuus, jäsenvaltiot