Vastuullisuus sijoituspäätöksissä – Kyselytutkimus Turun kauppakorkeakoulun kauppatieteen opiskelijoiden vastuullisesta sijoittamisesta - Luttinen, Tiina (My University, 2021)
Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää vastuullista sijoittamista sijoitusmenetelmänä paremmin ja selvittää, miten vastuulliseen sijoittamiseen suhtaudutaan kauppatieteen opiskelijoiden keskuudessa ja miten vastuullisuus näkyy osake- tai rahastosijoituksia tekevien kauppatieteen opiskelijoiden sijoitustoiminnassa. Tutkimuksen populaationa toimii Turun kauppakorkeakoulun kauppatieteen opiskelijat. Tutkimus toteutettiin nomoteettisella tutkimusotteella ja empiirinen aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Tutkimus toteutettiin määrällisenä ja empiirisen aineiston analysointi suoritettiin SPSS-ohjelmalla. Kyselylomake sisälsi myös kohtia, joihin pystyi vastaamaan sanallisesti. Kvalitatiivista aineistoa analysoitiin laadullisin menetelmin. Kyselylomake rakennettiin teorian sekä aikaisempien tutkimusten ja selvitysten pohjalta. Kyselytutkimukseen vastasi 122 Turun kauppakorkeakoulun kauppatieteen opiskelijaa, joista 93 oli viimeisen vuoden aikana tehnyt osake- tai rahastosijoituksia. Kauppatieteen opiskelijat pitävät ESG-tekijöitä melko tärkeinä ja he ovat melko tietoisia vastuullisen sijoittamisen vaikutusmahdollisuuksista. Osake- tai rahastosijoituksia tekevät kauppatieteen opiskelijat suhtautuvat vastuullisen sijoittamisen tuottomahdollisuuksiin pienellä varauksella. He myös suhtautuvat vastuulliseen sijoittamiseen melko positiivisesti, kun tätä tarkastellaan omien sijoituspäätösten näkökulmasta. Moni todennäköisesti ajattelee, ettei sijoittaisi eettisesti arveluttaviin yrityksiin, mutta todellisuudessa näihin sijoitetaan, jos tuotto on hyvää. Välttämättä sijoituksia ei tehdä ESG-tekijät huomioiden, vaikka näitä pidettäisiinkin tärkeinä. Pienempi osa sijoittavista kauppatieteen opiskelijoista on sijoittanut viimeisen vuoden aikana vastuullisuusnäkökulmat huomioiden. Vastuullisesti sijoittavia motivoi eniten omien arvojen yhdistäminen sijoitustoimintaan ja yhteiskunnan positiivisten muutosten aktivointi. Vastaavasti vastuullista sijoittamista estäviksi tekijöiksi nousevat ajan puute ja vähäinen tieto esimerkiksi vastuullisten rahastojen sisällöstä.
Keywords: Vastuullinen sijoittaminen, ESG, yksityissijoittaja