Suoritettujen oikaisujen merkitys tilinpäätösanalyysissa - Jyräsalo, Lassi (My University, 2025)
Tilinpäätösanalyysin lähtökohta on virallinen tilinpäätösinformaatio. Tilinpäätösanalyysin tarve perustuu tilinpäätösinformaation laadun mahdolliseen ongelmallisuuteen. Toisaalta tilinpäätös perustuu aina sen laatijan näkemykseen yrityksen taloudellisesta kehityksestä. Näin ollen tilinpäätöksen laatimisen keskeiset periaatteet, kuten luotettavuus ja vertailukelpoisuus, eivät aina toteudu täysimittaisesti. Tilinpäätösanalyysia käytetään laajamittaisesti tilinpäätösinformaation analysointiin ja hieman tarkemmin kuvailtuna yrityksen operatiivisen taloudellisen kehityksen arviointiin. Tilinpäätösanalyysi on kuitenkin vaihtelevissa määrin alisteinen harkinnanvaraisuudelle, ja tämän roolin merkitys tulee ottaa huomioon yrityksen kokonaisarvioinnissa. Tutkielman tutkimuskysymyksiin pyritään vastaamaan pääosin alan keskeisen kirjallisuuden pohjalta. Tutkielmaan sisältyy myös empiirinen osuus (luku 4.), jonka tarkoitus on havainnollistaa tutkimuskysymysten mahdollisia vaikutuksia käytännön esimerkkien kautta. Empiirisessä osuudessa käytetty tutkimusmenetelmä on tapaustutkimus (case study). Yrityksen taloudellisen kehityksen arviointi perustuu operatiivisten tilinpäätöserien arvon mittaukseen. Yrityksen taloudellinen kehitys on kuitenkin alisteinen lukuisten ei-operatiivisten tilinpäätöserien vaikutuksille. Näin ollen tilinpäätös oikaistaan perustuen operatiivisten ja ei-operatiivisten tilinpäätöserien identifioimiseen. Tilinpäätösoikaisuja käytetään siis tilinpäätöksen ydinliiketoiminnan ulkopuolisiksi luokiteltavien ei-operatiivisten tilinpäätöserien vaikutuksen eliminoimiseksi tilinpäätösanalyysista. Oikaisutarve on myös olennaisesti vaikutteinen virallisen tilinpäätöksen muodolle ja laadulle. Erilaisten yritysten tilinpäätökset eivät ole välttämättä keskenään suoraan vertailukelpoisia. Oikaisujen avulla pyritään tasaamaan ongelmia aiheuttavia havaittavissa olevien eroavaisuuksien vaikutusta. Lisäksi tilinpäätöksissä esiintyy usein yritysjohdon aktiivista manipulointia eli tuloksenjärjestelyä, jonka vaikutus pyritään eliminoimaan tilinpäätösoikaisujen avulla. Tilin- päätösanalyysin oikaisukäytännöt eivät kuitenkaan ole täysin vakiintuneita ja tilinpäätösanalyysi räätälöidään usein siten, että se palvelee parhaiten sen käyttäjän tarpeita ja tavoitteita. Tilinpäätösoikaisuiden ja tunnuslukuanalyysin avulla pystytään arvioimaan harkinnanvaraisuuden roolin tulkintaa ja merkitystä. Johtopäätöksissä pyritään vastaamaan tutkielman tutkimuskysymyksiin eli tarkoitus on arvioida tilinpäätösoikaisujen merkitystä taloudellisen kehityksen arviointiin ja harkinnanvaraisuuden merkitystä tilinpäätösoikaisuissa ja tilinpäätösanalyysissa. Yhteenvetona todetaan, että tilinpäätösoikaisut lähtökohtaisesti kasvattavat tilinpäätösinformaation luotettavuutta ja vertailukelpoisuutta. Eroavaisuudet oikaisukäytännöissä vaikuttavat puolestaan siihen, että eri maantieteellisillä alueilla ja erilaisissa käyttötilanteissa tilinpäätösoikaisujen ja harkinnanvaraisuuden merkitys ei ole aina yhtäläinen. Vastaavasti virallisten tilinpäätösten raportoinnin laadukkuus ja harkinnanvaraisuuden vaihteleva merkitys tilinpäätöserien luokittelussa vaikuttaa tilinpäätösoikaisujen vaikutukseen voimakkaasti. Yleisesti tilinpäätösoikaisujen merkitys on siis pitkälti täysin yhtiökohtaista. Taseen ja tuloslaskelman rakenteiden samankaltaisuuden vuoksi oikaisujen merkitys on usein kuitenkin yhden- mukaisempi saman toimialan yrityksissä kuin keskenään täysin riippumattomissa yrityksissä. Tilinpäätöserien luonteen perusteella suoritettavien luokittelujen osalta taseen vaikutus on lähtökohtaisesti tilinpäätöstä vahvempi tulkinnanvaraisten erien määrällisen ylivoiman takia. Myös tutkielman tapaustutkimuksen havainnot tukevat tätä väitettä. Lopulta oikaisujen merkitys on kuitenkin suurelta osin riippuvainen tilinpäätösanalyysin suorittajasta, koska arviointi, valintojen tekeminen ja päätöksenteko juontavat juurensa erilaisista lähtökohdista, tarpeista ja tavoitteista.
Keywords: tilinpäätösanalyysi, tilinpäätösoikaisut, harkinnanvaraisuus, tilinpäätösinformaatio, operatiiviset tilinpäätöserät, ei-operatiiviset tilinpäätöserät, analyyttinen tase, analyyttinen tuloslaskelma, tunnusluvut