Virtuaalivaluuttojen vakuuskäytöstä - Santala, Otto (My University, 2023)
Virtuaalivaluutat ovat muokanneet käsityksiämme rahasta, rahoitusmarkkinoista sekä erilaisista finanssiteknologioista merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tästä huolimatta virtuaalivaluuttoihin sekä niiden käyttöön sisältyy lukuisia oikeudellisia epävarmuuksia. Yksi oikeudellinen epäselvyys koskee virtuaalivaluuttojen mahdollista käyttöä lainojen vakuutena. Epäselvän oikeustilan takia tutkielmassa käsitellään virtuaalivaluuttojen vakuuskäyttöä Suomessa. Tutkielmassa tarkastellaan, voidaanko virtuaalivaluuttoja käyttää tällä hetkellä panttiobjektina ja minkälaista oikeudellista epävarmuutta vakuuskäyttöön liittyy. Tutkielmassa analysoidaan virtuaalivaluuttojen teknologista ja oikeudellista omistajuutta sekä virtuaalivaluuttojen säilyttämistapoja. Samalla tutkielmassa tuodaan esiin haasteet, joita virtuaalivaluuttojen teknisen ja oikeudellisen omistajuuden erot aiheuttavat. Lisäksi tutkielmassa annetaan ratkaisusuosituksia siihen, miten virtuaalivaluuttojen vakuuskäyttö olisi oikeudellisesti mahdollista toteuttaa. Tutkimuskysymyksiin vastataan lainopillisin menetelmin tarkastelemalla Suomen vakuusoikeuden nykytilaa virtuaalivaluuttojen osalta sekä soveltamalla vakuusoikeuden yleisiä oppeja virtuaalivaluuttojen teknologisiin ominaisuuksiin. Lisäksi tutkielmassa hyödynnetään kansainvälistä oikeusvertailua, kun arvioidaan, miten virtuaalivaluuttoja voitaisiin hyödyntää vakuusoikeudellisesti pätevinä panttiobjekteina. Oikeusvertailun kohteena ovat Yhdysvallat, Kanada, Saksa sekä European Law Instituten laatimat periaatteet digitaalisten varallisuuserien vakuuskäytöstä. Keskeisinä tutkimustuloksina voidaan todeta, että virtuaalivaluuttojen vakuuskäyttö on tälläkin hetkellä mahdollista Suomessa, mutta se on vielä vähäistä ja siihen sisältyy sekä taloudellisia että oikeudellisia haasteita. Moderni lohkoketjuteknologia ja sen pohjalta syntyneet virtuaalivaluutat eivät myöskään täysin täytä pätevälle vakuusobjektille ominaisia edellytyksiä yksilöitävyysvaatimuksen, panttauskompetenssin sekä julkivarmistuksen osalta. Toisaalta tutkimuksesta selviää, että erilaisilla lainsäädännöllisillä ja virtuaalivaluuttojen omistajuuteen liittyvillä ratkaisuilla voidaan vastata virtuaalivaluuttojen vakuuskäyttöön liittyviin ongelmiin ja epävarmuustekijöihin, mutta tästä huolimatta niitä ei pystytä kokonaan poistamaan.
Keywords: pantti, vakuus, vakuusoikeus, virtuaalivaluutta