Luun infektiot - Markus Pääkkönen; Salvatore Giordano; Petteri Lankinen (Finland, 2022)
Osteomyeliitti syntyy luun bakteeritartunnasta. Lapsilla bakteeri pääsee luuhun yleisimmin verivälitteisesti, iholta tai hengitysteitse. Aikuisväestössä diabeteksen tai ahtauttavan valtimotaudin yhteydessä krooniset alaraajahaavat mahdollistavat suoran luutartunnan. Osteomyeliittiä esiintyy myös avomurtumien tai elektiivisten tuki- ja liikuntaelinleikkausten jälkeen. Lämpöily ja raaja- tai selkäkipu ovat tyypillisiä akuutin purulentin osteomyeliitin oireita, mutta kroonisissa tapauksissa oireet ovat usein lievemmät. Magneettikuvaus on osteomyeliitin paras kuvantamismenetelmä. Krooniset tapaukset voidaan havaita jo natiiviröntgenkuvastakin. Akuuteissa tapauksissa suonensisäinen mikrobilääkehoito aloitetaan sairaalassa. Lasten komplisoitumattoman verivälitteisen osteomyeliitin mikrobilääkehoito kestää kolme viikkoa, aikuisten hoidossa suositaan usein pidempiä mikrobilääkekuureja. Osteomyeliitin ennuste riippuu potilaan perussairaudesta ja aiheuttavasta tekijästä.