Puettavien terveysteknologialaitteiden käytön vaikutus hyvinvointiin ja motivaatioon - Porkola, Jenni (My University, 2025)
Nykypäivän inaktiivinen elämäntapa ja jatkuva stressi ovat merkittäviä tekijöitä hyvinvoinnin ja terveyden heikkenemiselle. Tässä tutkielmassa tutkittiin, millainen vaikutus puettavien terveysteknologialaitteiden käytöllä on hyvinvointiin ja erityisesti motivaatioon ylläpitää ja parantaa hyvinvointia tukevia osatekijöitä, kuten aktiivisuutta ja unen määrää ja laatua. Motivaatiota tarkasteltiin myös yksityisyydensuojan näkökulmasta. Tutkimuksen terveysteknologialaitteet rajattiin kuluttajille suunnattuihin kelloihin ja rannekkeisiin ja niiden valmistajien omiin sovelluksiin, joissa kerättyjä tietoja voi tarkastella ja analysoida. Näitä käyttäjistä kerättäviä tietoja ovat muun muassa fyysinen aktiivisuus, askelmäärä, unen määrä ja laatu, syke ja hengitystiheys. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Keskeiset tutkimustulokset osoittivat, että puettavat laitteet voivat merkittävästi lisätä käyttäjien tietoisuutta omasta terveydentilastaan ja parantaa heidän motivaatiotaan terveellisten elämäntapojen tavoittelemiseen. Tutkimuksissa kartoitettiin millaiset laitteiden ominaisuudet lisäävät käyttäjien motivaatiota oman hyvinvointinsa parantamiseksi ja saavat käytön jatkumaan. Näitä ominaisuuksia olivat muun muassa pelillistäminen, tavoitteiden asettaminen ja motivoivat palautteet. Tulokset eivät kuitenkaan olleet yksiselitteisen positiivisia, vaan osa käyttäjistä koki laitteiden käytön stressaavana. Yksityisyydensuojan puutteet kuitenkin heikensivät osalla käyttäjistä sitoutumista teknologiaan. Tutkimuksessa havaittiin, että laiteiden pitkäaikaisen käytön vaikutusta on tutkittu melko vähän. Tutkimuksissa ilmeni, että monesti laitteiden käyttö jää lyhytaikaiseksi, eikä ole selkeitä tutkimustuloksia siitä, palautuuko myös lisääntynyt aktiivisuus ja muut käytön aikana saavutetut parannuksen lähtötasolle vai jatkuuko lisääntynyt hyvinvoinnin tavoittelu laitteen käytön lopettamisesta huolimatta.
Keywords: puettava terveysteknologia, hyvinvointi, terveys, motivaatio, yksityisyydensuoja, liikunta