Arjen ekoteoilla kohti kestävää tulevaisuutta : Suomalaisten käsitykset kestävästä kehityksestä ja kuluttamisesta - Levänen, Sara (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten suomalaiset ymmärtävät kestävän kehityksen käsitteenä ja miten tämä ilmenee heidän kulutustottumuksissaan. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, millaisena suomalaiset näkevät yksilön ja yhteiskunnan roolin kestävän kehityksen tavoittelussa. Tutkielma kytkeytyy taloussosiologiseen teoriaperinteeseen, jossa kestävää kuluttamista on tarkasteltu käytäntöteorioiden ja identiteettien rakentamisen näkökulmasta. Kestävää kehitystä tarkasteltaessa otetaan huomioon ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmat. Tutkielman aineistona on hyödynnetty Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Talonpoikaiskulttuurisäätiön vuonna 2018 keräämää Kirjoituksia kestävästä kehityksestä -tekstiaineistoa. Aineisto koostuu kirjoitelmista, joissa suomalaiset erittelevät ajatuksiaan kestävästä kehityksestä ja kestävistä kulutustottumuksistaan. Aineiston analyysi on toteutettu teoriaohjaavana sisällönanalyysina. Tulosten perusteella näyttää siltä, että kestävästä kehityksestä puhuessaan suomalaiset keskittyvät pääosin ekologisen kestävyyden näkökulmaan. Taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden näkökulmat jäävät vähäisemmälle huomiolle. Kirjoittajat kuvaavat kestäviä kulutuskäytäntöjään erityisesti kierrättämisen, ruoan ja energian säästämisen näkökulmasta. Vastauksissa korostuvat erilaiset pienet arjen ekoteot, joilla kestävää kehitystä pyritään edistämään omassa elämässä. Teksteissä on vaihtelua sen suhteen, kuinka merkittävinä näitä ekotekoja pidetään ja millaisena yksilön rooli nähdään kestävässä kehityksessä. Tutkimus lisäsi tietoa siitä, miten paljon ymmärrystä suomalaisilla on kestävyyskysymyksistä ja miten tämä tieto vaikuttaa heidän kulutuskäyttäytymiseensä. Vaikka suomalaisten käsitys kestävyydestä ei olekaan analyysin perusteella kovin laaja, heitä yhdistää ajatus eettisyydestä ja pyrkimyksestä huomioida tulevien sukupolvien mahdollisuudet toiminnassaan.
Keywords: kestävä kehitys, kestävä kulutus, kulutusyhteiskunta, käytäntöteoria, identiteetti