Johtajuuden kehittäminen organisaatiossa johtamisvalmennuksen avulla : Johtajien kokemuksia johtamisvalmennuksen vaikutuksista omiin kykyihin - Tuominen, Olga (My University, 2024)
Johtajuuden kehittäminen on tärkeä osa organisaatioiden toimintaa. Johtajuudesta on tullut 2000-luvun aikana ilmiö, jota yhä enemmän arvioidaan. Johtajuudelta odotetaan yhtä enemmän ja työntekijät jakavat kokemuksiaan johtajuudesta avoimemmin. Johtajilla on paine toimia oikein ja edustaa oikeanlaista johtajuutta. Tämän vuoksi johtajuutta on alettu kehittämään merkittävästi ja johtajuuden kehittämisestä on tullut tärkeä osa organisaatioiden toimintaa. Johtajuuden kehittämisen välineenä on käytetty johtamisvalmennuksia, joiden tutkimus on vähäisempää. Johtamisvalmennuksia kohtaan on osoitettu myös kritiikkiä niiden korkeiden kustannusten ja heikon tulosarvioinnin takia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella johtajuuden kehittämistä ja johtamisvalmennusta sen välineenä. Johtaja on tässä tutkimuksessa henkilö, jolla on alaisia. Eli tutkimukseen on sisällytetty kaiken tasoisia esihenkilöitä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää johtajien kokemuksia oman johtajuuden kehittymisestä johtamisvalmennuksen avulla. Tutkimuksen empiria toteutettiin kyselytutkimuksella kohdeorganisaatiossa. Kyselytutkimus oli laadullinen ja sisälsi myös avoimia vastauksia. Tutkimuksessa selvitettiin vastaajien kokemuksia. Tutkimuksessa saadut tulokset osoittavat, että johtajuuden kehittyminen on ollut merkittävää johtamisvalmennuksessa. Johtajuuden kehittämisen osa-alueet, kuten identiteetti, tavoiteasetanta, organisaatio, tiimi sekä muutoksen johtaminen olivat oleellisessa asemassa valmennusta. Johtamisvalmennus tarjosi erityisesti käytännön toimintaan oppeja ja kehitti johtajuutta käytännössä. Tutkimuksessa tutkittiin ja analysoitiin ainoastaan yhden organisaation yhden johtamisvalmennuksen käyneitä johtajia. Tuloksia voidaan peilata johtamisvalmennukseen yleisesti ja analyysin avulla voidaan esittää johtajien omia kokemuksia johtamisvalmennuksen hyödyistä. Tutkimus kuvastaa millaisena työkaluna johtamisvalmennus voi toimia johtajuuden kehittämisessä. Tutkimus jättää tilaa erilasille jatkotutkimusaiheille.
Keywords: Johtajuuden kehitys, johtajuus, johtaja, johtamisvalmennus, laadullinen tutkimus