”Me opetetaan ne jo lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan” : Luokanopettajien näkemyksiä liikunnallisen elämäntavan opettamisesta - Ottman, Jesse; Leppähaara, Matias (My University, 2026)
Nykyinen hallitus on tehnyt merkittäviä uudistuksia perusopetukseen ja perusopetuslakiin. Tuoreen puhelimet kieltävän lain piiloon on jäänyt 1.8.2026 voimaan astuva laki, joka velvoittaa luokanopettajat opettamaan liikunnallista elämäntapaa osana peruskoulun opetusta. Uudistuksen myötä pyritään lisäämään lasten liikuntaa. Lapset ja nuoret liikkuvat nykyään liian vähän, jolla on negatiivisia vaikutuksia ihmisen elämään ja hyvinvointiin. Liikunnallisen elämäntavan käsite on vaikea eikä sitä määritellä lakiuudistuksessa. Tässä tutkimuksessa halusimme selvittää opettajien tietoisuutta lakiuudistuksesta, ajatuksia liikunnallisesta elämäntavasta käsitteenä sekä lakiuudistuksen hyödyistä ja mahdollisista ongelmista. Toteutimme tutkimuksemme kvalitatiivisin menetelmin eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimukseen osallistui neljä luokanopettajaa eri alueilta. Luokanopettajia haastateltiin puolistrukturoidun haastattelun avulla, josta saimme tutkimusaineistomme. Jokaiselle osallistujalle esitettiin samat kysymykset ja äänitimme kaikki haastattelut. Saadut tutkimusaineistot analysoitiin aineistolähtöisen temaattisen analyysin avulla. Tämän avulla osallistujien näkemykset ja kokemukset nousevat merkittävään rooliin. Tutkimuksen tulosten perusteella luokanopettajilla on hyvin vähän tietoisuutta lakiuudistuksesta. Siitä huolimatta luokanopettajat toteuttavat jo monipuolisesti lain määrittämiä tavoitteita. Haastatellut pitävät lakiuudistusta ja sen tavoitteita hyvänä. He kuitenkin kyseenalaistavat kuuluuko vastuu liikunnallisen elämäntavasta opettamisesta opettajille. He korostavat, että opettajilla on jo valmiiksi paljon vastuita. Haastatellut myös kyseenalaistavat Opetushallituksen antamia keinoja lain toteuttamisesta, koska he kokivat opettajien jo käyttävän kyseisiä keinoja. Tulosten perusteella voidaan pohtia lain tarpeellisuutta ja sen määritelmän epäselvyyttä. Lakiuudistus on tärkeä ja varmasti tarpeellinen. On kuitenkin aiheellista pohtia, onko siitä annetuilla määritelmillä ja keinoilla tuomaan todellista muutosta kouluihin ja opettajien työhön. Tutkimuksen otantakoko on kuitenkin hyvin pieni ja tuloksia ei voida yleistää, mutta tuloksista saadaan informaatiota, siitä miten luokanopettajat kokevat liikunnallisen elämäntavan opettamisen.
Keywords: Liikunnallinen elämäntapa; Luokanopettajat; Lakiuudistus; Liikkumattomuus