Yritysten väliset vapaaehtoiset ympäristösopimukset SEUT 101 artiklan näkökulmasta - Lahti-Nuuttila, Aino (My University, 2022)
Ympäristönsuojelu, ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävä kehitys ovat viime aikoina kasvattaneet rooliaan yhteiskunnassa ja yritysten toiminnassa. Siten myös yritysten välisten vapaaehtoisten ympäristösopimusten käyttö on lisääntynyt myös EU:ssa. Sen myötä esille on noussut kysymyksiä siitä, miten kyseiset sopimukset nähdään EU:n kilpailuoikeuden näkökulmasta ja missä määrin niiden voidaan katsoa olevan kilpailuoikeuden vastaisia. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten yritysten välisiä vapaaehtoisia ympäristösopimuksia arvioidaan kilpailuoikeuden näkökulmasta ja mitä mahdollisia haasteita yritysten välisten vapaaehtoisten ympäristösopimusten kilpailuoikeudelliseen arviointiin liittyy. Tutkimuskysymykseen pyritään vastaamaan seuraavien alakysymysten avulla: 1. mitä ovat yritysten väliset vapaaehtoiset ympäristösopimukset. 2. missä määrin EU:n perussopimukset edellyttävät ympäristönäkökohtien huomioon ottamista EU:n toiminnassa. 3. millä tavoin ympäristönäkökohtia on huomioitu EU:n kilpailuoikeudessa tähän saakka. 4. mitä haasteita ympäristönäkökohtien kilpailuoikeudellisessa arvioinnissa on tunnistettu. Selkeää vastausta yritysten välisten vapaaehtoisten ympäristösopimusten kilpailuoikeudelliseen arviointiin ei ole tähän mennessä esitetty. Siten asian arviointi edellyttää tulkintaa, joka on toteutettu huomioiden säädösten lähtökohdat ja tavoitteet. Tutkielmassani olen pyrkinyt tuomaan esille tämänhetkisiä haasteita, joita yritysten välisten vapaaehtoisten ympäristösopimusten kilpailuoikeudelliseen arviointiin liittyy tiettyjen kilpailuoikeuden lähtökohdista ja tavoitteista sekä kyseisten sopimusten ominaispiirteistä johtuen. Johtopäätöksenä tutkielmassa todetaan, että yritysten välisten vapaaehtoisten ympäristösopimusten voidaan tietyissä tilanteissa katsoa olevan EU:n kilpailuoikeuden vastaisia, mutta oikeustilan ollessa jossain määrin epäselvä, olisi ympäristönäkökohtien kilpailuoikeudellista arviointia koskevaa ohjeistusta suotavaa selkiyttää.
Keywords: yritysten väliset vapaaehtoiset ympäristösopimukset, ympäristösopimus, kilpailuoikeus, SEUT 101, ympäristö, EU