Kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet - onko niillä merkitystä? - Huhtala, Mikael; Jokimaa, Varpu (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kohdun synnynnäiset rakennepoikkeavuudet ovat monimuotoinen ryhmä, usein sattumalöydöksenä todettavia poikkeavuuksia. Ne voivat altistaa keskenmenoille, lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja olla syynä primaariin amenorreaan tai syklisiin vatsakipuihin. Pienellä osalla potilaista löytyy lisäksi munuaisten ja virtsanjohdinten rakennepoikkeavuuksia. Kaikukuvaus on diagnostiikassa ensisijainen kuvantamismenetelmä. Valtaosa rakennepoikkeavuuksista ei edellytä hoitoa tai seurantaa.