Projektipäälliköiden osaamisen kehittäminen yksikköhintapankkia hyödyntäen Case: Energiateollisuuden alan yritys - Lähteenmäki, Laura (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Organisaatiot toteuttavat töitään yhä useammin projekteina, jotka ovat kokonaisuuksiltaan ainutlaatuisia ja monimutkaisia. Tällaiset projektit vaativat projektipäälliköiltä laajempaa osaamista ja organisaatioiden tulisi panostaa projektipäälliköiden osaamisen kehittämiseen, jotta projektit saadaan toteutettua onnistuneesti. Tässä tutkimuksessa keskitytään projektipäälliköiden osaamisen kehittämiseen yksikköhintapankkia hyödyntäen. Tämä tutkimus toteutettiin energiateollisuuden alan yrityksessä, jossa projektien suunnittelu ja budjetointi sekä projektien suunnitelmien laadukkuus ja täsmällisyys ovat olleet haasteellisia. Siten niihin liittyvä projektipäälliköiden osaamisen kehittäminen on elintärkeää. Kohdeorganisaatiossa on kehitetty yksikköhintapankki tukemaan projektipäälliköiden työtä projektien suunnittelussa ja budjetoinnissa. Tutkimuksen päätutkimuskysymyksenä oli miten yksikköhintapankki tukee projektipäällikön osaamisen kehittämistä projektin suunnittelun ja budjetoinnin osalta kohdeorganisaatiossa? Päätutkimuskysymystä lähestyttiin alakysymysten avulla, jotka olivat miten yksikköhintapankki on rakennettu kohdeorganisaatiossa tukemaan projektin suunnittelua ja budjetointia ja miten projektipäällikön osaamista voidaan kehittää kohdeorganisaatiossa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja empiirinen aineisto kerättiin teemahaastattelemalla viittä kohdeorganisaation projektipäällikköä, jotka ovat hyödyntäneet yksikköhintapankkia projektien suunnittelussa ja budjetoinnissa. Tutkimustulosten mukaan yksikköhintapankki kehitti projektipäälliköiden kustannusohjaus- ja laajuudenhallintaosaamista, mutta projektien suunnitteluun ja budjetointiin liittyvään osaamisen kehittämiseen vaikutti myös muita tekijöitä. Näitä tekijöitä olivat projektipäälliköiden oma osaaminen, kokemus, tieto ja taito sekä vuorovaikutus muiden projektipäälliköiden kanssa, projekteista oppiminen ja työskentely-ympäristö. Tutkimuksen mukaan yksikköhintapankki on hyvä työkalu ja muistilista, jonka avulla projektien suunnittelua ja budjetointia voidaan toteuttaa tehokkaammin. Haastateltavat korostivat, että yksikköhintapankkia tulee ylläpitää, jotta sen avulla voidaan edelleen kehittää projektipäälliköiden osaamista kohdeorganisaatiossa. Tämän tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että kun kohdeorganisaatiossa ylläpidetään yksikköhintapankkia ja huomioidaan tutkimuksessa ilmenneet projektien suunnitteluun ja budjetointiin liittyvään osaamisen kehittämiseen vaikuttavat tekijät, voitaisiin mahdollistaa projektipäälliköiden osaamisen kehittäminen laaja-alaisemmin myös tulevaisuudessa.