Vanha taru on vastustamaton : Miten Kaunotar ja hirviö (2017) suhteutuu alkuperäisteokseensa? - Piittisjärvi, Pipsa (My University, 2024)
Viime vuosina TV- ja elokuvakenttä on ollut täynnä erilaisia adaptaatioita, kuten uudelleenfilmatisointeja sekä uudelleenkäynnistettyjä sarjoja. Tutkielmani aiheena on Walt Disney Companyn uudelleenfilmatisoinnit, tarkemmin Kaunotar ja hirviö adaptaatio vuodelta 2017, joka perustuu aikaisempaan samannimiseen animaatioelokuvaan vuodelta 1991. Tarkoituksenani on tutkia vuoden 2017 näyteltyä Kaunotar ja hirviö uudelleenfilmatisointia, ja siihen tehtyjä muutoksia tai alkuperäisestä ennallaan pidettyjä asioita, ja syitä näihin valintoihin. Käytän tutkimukseni teoreettismetodologisena pohjana adaptaatiotutkimusta, varsinkin Linda Hutcheonin A Theory of Adaptation (2012) sekä uudelleenfilmatisointitutkimukseen kuuluvaa Lauren Rosewarnen Why We Remake: The Politics, Economics and Emotions of Film and TV Remakes (2020). Korostan tutkielmassani myös Walt Disney Companyn asemaa vaikutusvaltaisena tuotantoyhtiönä sekä sen nostalgialle perustuvaa brändiä, sillä tämä liittyy läheisesti siihen miksi yhtiö on viime aikoina käyttänyt niin paljon resursseja animaatiokataloginsa uudelleenfilmatisointiin. Käyn tutkielmassani siis pääasiallisesti läpi miten vuoden 2017 näytelmäelokuvaa tehdessä uusi teknologia, nostalgia sekä muun muassa taloudelliset tavoitteet ovat vaikuttaneet siinä tehtyihin valintoihin.
Keywords: Disney, adaptaatio, nostalgia, uudelleenfilmatisointi