Muistot ja kokemukset osana Lapinlahden puolustamista : Lapinlahden alueen merkitys mielipidekirjoituksissa ja adressien kommenteissa vuonna 2020 - Iivanainen, Olivia (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Lapinlahden aluetta koskevaa julkista keskustelua muistojen ja kokemusten näkökulmasta. Tavoitteenani on selvittää, miten yksilölliset paikkasuhteet ja kokemukset tulevat esiin tilanteissa, joissa alue koetaan uhattuna, sekä millaisia merkityksiä Lapinlahteen liitetään kulttuuriperinnön näkökulmasta. Tutkielman aineisto koostuu yhdestä Lapinlahden aluetta koskevasta adressista ja sen kommenteista sekä kolmesta Helsingin Sanomissa keväällä 2020 julkaistusta mielipidekirjoituksesta. Aineisto on rajattu kevääseen 2020, jolloin Lapinlahden tulevaisuutta koskeva julkinen keskustelu aktivoitui alueeseen kohdistuneiden kehittämis- ja rakennussuunnitelmien vuoksi. Analysoin aineistoa laadullisen sisällönanalyysin ja teemoittelun avulla, joiden kautta tarkastellaan aineistossa toistuvia merkityksiä ja tapoja kuvata Lapinlahtea. Tutkielman tulokset osoittavat, että Lapinlahti näyttäytyy kokemuksellisena ja merkityksellisenä alueena, johon liitetään erityisesti rauhaan, hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen liittyviä merkityksiä. Yksilölliset kokemukset rakentuvat osaksi laajempia, jaettuja merkityksiä, joiden avulla alueen säilyttämistä perustellaan. Tutkielma osoittaa, että kulttuuriperinnön merkitys ei rajoitu pelkästään aineellisiin kohteisiin, vaan siihen liittyvät keskeisesti myös eletyt kokemukset ja paikkasuhteet, joilla on tärkeä rooli Lapinlahden puolustamisessa.
Keywords: paikkasuhde; muisti; kulttuuriperintö; kansalaisaktivismi; julkinen keskustelu; mielipidekirjoitukset; adressit; Lapinlahti