EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden toteutuminen unionin suoriin maataloustukiin kuuluvien nautapalkkioiden kohdalla - Aalto, Anna (My University, 2023)
Vuonna 2019 julkaistu Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma asettaa kunnianhimoisen tavoitteen; ohjelman siivittämänä tarkoituksena on saavuttaa ilmastoneutraalius ensimmäisenä maanosana vuoteen 2050 mennessä. Vihreän kehityksen ohjelma asettaa erityisiä vaatimuksia myös maataloudelle, joka on yksi unionin yhdenmukaistetuimmista politiikan aloista. Vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluvassa pellolta pöytään strategiassa tunnistetaan kestävän elintarvikejärjestelmän merkitys ja yhdeksi tavoitteeksi asetetaan se, että viime kädessä myös eniten kestävän tuotannon mukaisista elintarvikkeista tulee edullisimpia. Samaan aikaan unionin varoista rahoitetuilla suorilla maataloustuilla tuetaan karjantuotantoa, vaikka karjantuotannon ympäristölle haitalliset vaikutukset tunnistetaan niin vihreän kehityksen ohjelmassa, kuin karjataloutta käsittelevissä tieteellisissä tutkimuksissa. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella tätä problematiikkaa ja vastata kysymykseen siitä, voidaanko unionin suoriin maataloustukiin kuuluvia nautapalkkioita pitää EU:n vihreän kehityksen tavoitteiden mukaisina. Tutkielmassa päädytään siihen lopputulokseen, että nykyisessä muodossaan unionin suoriin tukiin kuuluvia nautaeläinpalkkioita ei voida pitää vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden mukaisina. Päättäjien tulisi pyrkiä ohjaamaan kulutusta kestävämpään suuntaan jo elintarviketuotannon alkupäässä ja nykyistä maatalouden tukijärjestelmää tulisi kohdentaa siten, että ympäristön kannalta kestävimpien tuotteiden hinta muodostuisi edullisemmaksi.
Keywords: Ympäristöoikeus, Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma, pellolta pöytään- strategia, nautapalkkiot, Euroopan unionin yhteinen maatalouspolitiikka