Kuvantunnistusteknologian käyttö poliisitoiminnassa - Lindholm, Tuomas (My University, 2024)
Tutkimuksen kohteena on selvittää miten Suomessa poliisi hyödyntää tekoälyä. Tutkimus on rajattu kuvantunnistusteknologioihin. Tutkimuksessa selvitetään syitä, miksi poliisi on ottanut käyttöönsä kuvantunnistusohjelmistoja ja miten ne hyödyttävät poliisia työssään. Poliisin käytössä olevista järjestelmistä tarkastellaan kahta eri tarkoitukseen käytettävää järjestelmää. Järjestelmät ovat Kastu, mitä käytetään rikoksesta epäiltyjen tunnistamiseen sekä Revika, mikä on rekisterikilpien tunnistamiseen kehitetty järjestelmä. Tutkimuksessa järjestelmiä tarkastellaan myös eettisestä näkökulmasta ja minkälaisia on eettisiä ongelmia järjestelmien käyttämisessä voi olla. Tutkimus on tehty julkisesti saatavilla olevia lähteitä käyttäen, joten esimerkiksi eettisen näkökulman huomiointia järjestelmien kehitysvaiheessa ei ole otettu osaksi tätä tutkimusta. Poliisi on valtionviranomainen ja sen toiminnan tulee olla julkista. Tutkimuksessa analysoidaan myös median uutisointia liittyen poliisin kuvantunnistusteknologioiden käyttöön ja miten tutkimuksen kohteena olevista järjestelmistä on suomalaisessa mediassa uutisoitu sekä miten poliisi on itse tiedottanut järjestelmistä.
Keywords: kuvantunnistus, revika, kastu, poliisi, tekoäly, eettisyys, lainsäädäntö