Maahan tulleiden nuorten tulevaisuuteen liittyvät pyrkimykset ja toimintamahdollisuudet - Saarenpää, Pia (My University, 2024)
Tutkielmassa tarkasteltiin maahan tulleiden nuorten tulevaisuuskuvia. Tavoitteena oli kuvata, mitä pyrkimyksiä hyvän tulevaisuuden saavuttamiseksi maahan tulleiden nuorten tulevaisuuskuvat pitävät sisällään ja minkälaisia toimintamahdollisuuksia hyvän tulevaisuuden saavuttamiseksi nuorten tulevaisuuskuvat sisältävät. Maahan tulleiden nuorten tulevaisuuteen liittyviä pyrkimyksiä ja toimintamahdollisuuksia tarkasteltiin toimintamahdollisuuksien teorian ja pyrkimysten kautta. Tutkimusaineisto koostui kahdesta ryhmähaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 12 kohderyhmän nuorta. Haastattelut toteutettiin kahdessa Helsingin Diakonissalaitoksen nuorille maahanmuuttajille palveluita tarjoavassa palveluyksikössä. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin laadullista teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Ohjaavina teorioina tutkielmassa olivat aikaisempi tutkimustieto nuorten tulevaisuuskuvista sekä toimintamahdollisuuksien teoria ja tulevaisuuteen suuntaavat pyrkimykset. Tutkielman tulos on, että maahan tulleilla nuorilla on runsaasti hyvään tulevaisuuteen tähtääviä pyrkimyksiä ja halua oman toimijuuden kautta vaikuttaa tulevaisuuteen. Tutkielmaan osallistuneiden nuorten tulevaisuuteen liittyvät pyrkimykset todentuivat ammatinvalintaan, uraan, omaan kotiin ja perheeseen liittyvinä. Tämän lisäksi tuloksissa todentuivat pyrkimykset, joiden avulla haastateltavat nuoret tavoittelevat turvallista ja rauhallista elämää. Haastatellut nuoret tunnistivat useita tekijöitä, jotka vahvistavat heidän toimintamahdollisuuksiansa hyvän elämän tavoittelussa. Keskeisimmät tekijät olivat julkinen terveydenhuolto, ilmainen koulutusjärjestelmä, sosiaalipalvelut ja -etuudet, toimivat työmarkkinat ja vapaus. Nuoret tunnistivat yhteiskunnassamme myös useita toimintamahdollisuuksia kaventavia tekijöitä, kuten syrjivät työmarkkinat, aikaisemman osaamisen tunnistamattomuus, uraohjauksen puute ja rasistinen julkinen puhe. Sosiaalityön avulla voidaan tukea maahan tulleiden nuorten mahdollisuuksia hyvän elämän tavoittelemisessa muun muassa varmistamalla riittävästi opinto- ja urapoluille suuntaavaa ohjausta ja neuvontaa. Sosiaalityössä on myös tärkeä tunnistaa, kuinka syrjivät rakenteet, kuten työmarkkinat, vaikuttavat maahan tulleiden nuorten todellisiin mahdollisuuksiin saavuttaa tulevaisuuteen asetettuja tavoitteita. Rakenteellisella tasolla sosiaalityön tulisi toimia kohderyhmän puolestapuhujana tilanteissa, joissa rakenteelliset tekijät uhkaavat kaventaa maahan tulleiden nuorten toimintamahdollisuuksia.
Keywords: maahanmuuttajanuoret, maahan tulleet, nuoret, tulevaisuus, pyrkimykset, toimintamahdollisuudet