Lapuan liike ja maakunnan äänet : Lapuan liikkeen julkisuuskuva Etelä-Pohjanmaan maakuntalehdissä 1929-1932 - Mäenpää, Mikko (My University, 2019)
Tutkimuksessa tutkitaan Lapuan liikkeen julkisuuskuvaa Etelä-Pohjanmaan kahdessa suurimmassa ja kilpailevissa maakuntalehdissä, Ilkassa ja Vaasassa. Aikarajaus tutkimukselle on 1.11.1929−30.4.1932. Ilkkaa pidettiin tutkimusajankohtana Maalaisliiton pää-äänenkäyttäjänä ja Vaasa puolestaan oli Kokoomuksen suuntaan kallellaan. Lehtien kirjoitukset henkilöityivät vahvasti päätoimittajiinsa, Vaasan Jaakko Ikolaan ja Ilkan Artturi Leinoseen. Päätoimittajien vahvasti harrastama pakinakulttuuri antaa hedelmällisen tutkimusastelman tutkimukselle. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää miten Lapuan liikkeen julkisuuskuva erosi toisistaan Vaasassa ja Ilkassa ja miten tämä julkisuuskuva muuttui tutkimusajankohtana. Lisäksi tutkitaan Lapuan liikkeeseen liittyvien kirjoitusten määrää lehtien sivuilla. Tutkimuksen metodina on käytetty historiallis-kvalitatiivista sekä kvantitatiivista menetelmää. Tutkimuksessa on kiinnitetty myös erityistä huomiota lehtien käyttämään retoriikkaan ja sananvalintoihin. Lehdet kirjoittivat paljon Lapuan liikkeestä ja kaikki kirjoitukset ovat vaikuttaneet Lapuan liikkeen julkisuuskuvaan ja ne yhdessä muodostuvat sen kuvan, millaisena Lapuan liike lehtien sivuilla näyttäytyy. Tutkimusajanjakson alussa kummatkin lehdet suhtautuivat Lapuan liikkeeseen positiivisen innostuneesti, tosin väkivaltaisuudet tuomittiin. Lehtien sivuilla Lapuan liikkeen julkisuuskuva oli positiivista. Väkivaltaisuuksien lisääntyessä ja erityisesti presidentti Ståhlbergin kyydityksen myötä Ilkka suhtautui Lapuan liikkeeseen negatiivisesti. Vaasa puolestaan ymmärsi Lapuan liikkeen tekoja ja toimintatapoja aina Mäntsälän kapinaakin myöten. Lopulta Ilkka vaati liikkeen lakkauttamista ja Vaasa näki liikkeen saavutukset merkittävinä.
Keywords: Lapuanliike, julkisuuskuva, oikeistoliikkeet, Ilkka, Vaasa, sanomalehdet