Nuorten käsityksiä omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ympäristöongelmiin eläytymismenetelmätarinoiden kautta tulkittuna - Pujola, Anu (My University, 2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää nuorten käsityksiä omista vaikuttamismahdollisuuksistaan ympäristöongelmiin: miksi ja miten nuoret kokevat tai eivät koe voivansa vaikuttaa ja mitä syitä ja keinoja nuoret nostavat esiin, kun heidän mielestään nuori voi tai ei voi vaikuttaa ympäristöongelmiin. Tutkimuksen kohteena ja aineistona olivat nuorten kuudesluokkalaisten eläytymismenetelmällä kirjoittamat tarinat. Nuorten kirjoittamia tarinoita analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla käyttäen ympäristökasvatukseen laadittua teoreettisesta mallia, Kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen polkupyörämallia. Tarinoiden perusteella nuoret suosivat helppoja ympäristötekoja yksityiselämässään. Toimiin lähdettiin liikkeelle yksin, mutta muihin vaikuttamalla saatiin yhdessä toimien aikaan muutosta. Keskeiseksi toimintaa estäväksi tekijäksi nousi nuorten ikä ja siihen liittyvä vaikutusvallan puute. Nuorten tarinoissa ei nostettu esiin ympäristöongelmien juurisyitä, eikä nykyistä elämäntapaa tarkasteltu kriittisesti ja kyseenalaistaen. Myös ympäristökysymysten kokonaisuuksien hahmottaminen vaikutti puutteelliselta. Näihin asioihin tulisi kiinnittää huomiota kouluopetuksessa. Ympäristökasvatuksessa on tärkeää korostaa nuorten mahdollisuuksia toimia ympäristövastuullisesti – myös vaikutuksiltaan merkittävillä tavoilla.

The aim of the study was to find out young people's perceptions of their own opportunities to influence environmental problems: why and how young people feel or do not feel able to influence and what reasons and means young people raise when they think young people can or cannot influence environmental problems. The subject and material of the study were stories written by young sixth graders using the method of empathy-based stories. The stories written by the young people were analyzed using theory-guided content analysis and a theoretical model developed for environmental education, the bicycle model on climate change education. Based on the stories, young people prefer easy environmental acts in their private lives. The actions were set in motion on their own, but influencing others brought about change. The age of young people and the related lack of influence became a key impediment to action. The stories of young people did not highlight the root causes of environmental problems, nor did they critically examine and question the current way of life. The perception of environmental issues also seemed to be incomplete. These issues should be addressed in school education. In environmental education, it is important to emphasize the opportunities for young people to act in an environmentally responsible way – even in ways that have a significant impact.
Keywords: eläytymismenetelmä, nuoret, sisällönanalyysi, vaikuttaminen, ympäristökasvatus, ympäristöongelmat