Harrastustoiminta hyvinvoinnin edistäjänä: sopimuspalokuntien nuorisotoiminta ja sosiaalinen vahvistuminen aikuisten näkökulmasta - Brita Somerkoski; Terhi Kivijärvi; Petrus Somerkoski (Pelastusopisto, 2022)
Huono-osaisuus koskettaa koko yhteiskuntaa, ei pelkästään sosiaalitoimea tai nuoriaja heidän perheitään. Harrastuksilla on havaittu tutkimuksissa olevan nuorten hyvinvointialisääviä merkityksiä. Tutkimme laadullisin menetelmin sopimuspalokunnannuorisotoiminnan sosiaalisen vahvistumisen ja hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Tutkimusaineistonaolivat palokuntanuorisotoimintaa tuntevien aikuisten haastattelut(n=17) ja kyselyn (n=178) avokysymykset. Vastauksista analysoitiin sopimuspalokuntaharrastuksensosiaaliseen vahvistamiseen liittyviä piirteitä toimintaa tuntevien aikuistennäkökulmasta. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin tuloksena löysimme kolmekäsiteparia, jolla aikuiset sopimuspalokunnan nuorisotoimintaa tuntevat kuvasivatharrastusta. Käsiteparit olivat tasa-arvo ja osallisuus; kansalaistaidot ja turvallisuudentunne sekä päämäärätietoisuus ja minäpystyvyys. Tutkimustulokset vahvistivat näkemystäsiitä, että yhdessä luodut päämäärät harrastustoiminnassa edistävät optimististaelämänkatsomusta ja uskoa tulevaisuuteen. Lähtökohtana palokuntanuorisotoiminnassaei ole se, mitä minä olen ollut, vaan näkökulma siitä, miksi minä voin tulla.
Pelastus- ja turvallisuustutkimuksen vuosikirja 2020