Osakemarkkinat, keskuspankit ja talouskasvu kehittyneissä talouksissa - Haavisto, Janne (My University, 2024)
Tutkielmani ”Osakemarkkinat, keskuspankit ja talouskasvu kehittyneissä talouksissa” tavoitteena oli analysoida ja tulkita osakemarkkinoiden, keskuspankkien ja talouskasvun välistä monimutkaista suhdetta ja vuorovaikutusta Saksan, Suomen, Japanin ja Yhdysvaltojen kontekstissa. Tutkimuksen aikavälinä on 1990–2023, kattaen laajan ajanjakson, jonka avulla voidaan tarkastella pitkän aikavälin trendejä. Tutkielmassa hyödynnettiin laajaa aineistoa, joka kattoi jokaisen yllä mainitun maan oleellisen datan. Hyödynnettävänä datana on muun muassa osakemarkkinoiden indeksit, talouskasvun mittareita, keskuspankkien ohjauskorot sekä inflaation kehitys. Analyysiä tehtiin hyödyntämällä regressioanalyysiä sekä kehityksen mallinnusta Excelin taulukkojen ja kuvaajien muodossa. Tutkielma paljasti mielenkiintoisia tuloksia. Tulokset osoittavat, että etenkin osakemarkkinoiden suorituskyky ja talouskasvu ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa. Myös keskuspankkien poliittisilla päätöksillä on merkittävä rooli talouskasvun muodostumisessa kehittyneissä talouksissa. Maakohtaiset erot korotuvat, ja vaikutukset vaihtelevat eri ajanjaksoina. Esimerkiksi Japanin ohjauskoron kehitys erottuu muista tutkielman maista huomattavalla tavalla. Tämä tutkielma tarjoaa lukijalle hyvän käsityksen kehittyneiden talouksien makrotalouden dynamiikasta ja antaa viitteitä siitä, miten osakemarkkinat ja keskuspankit voivat vaikuttaa talouskasvuun eri konteksteissa. Tutkielmassa on myös vahva teoreettinen pohja, jossa käsitellään etenkin osakemarkkinoita ja talouskasvua hyvinkin syvällisesti.
Keywords: talouskasvu, osakemarkkinat, kehittyneet taloudet, kriisit