Positiivisen pedagogiikan toteutuminen esiopetuksessa : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus Seligmanin (2011) kehittämän PERMA-teorian pohjalta - Laakkonen, Essi (My University, 2024)
Tutkimuksessa tutkittiin, millä tavoin varhaiskasvatuksen opettaja voi toteuttaa positiivista pedagogiikkaa esiopetuksessa. Tutkimuksen viitekehyksenä toimi Seligmanin (2011) kehittämä PERMA-teoria, jonka elementeistä koottiin menetelmiä varhaiskasvatuksen opettajien käyttöön. PERMA-teorian elementit ovat myönteiset tunteet, toimintaan sitoutuminen, ihmissuhteet, merkityksellisyyden kokemukset ja saavuttaminen. Positiiviseen psykologiaan pohjautuvia positiivisen pedagogiikan menetelmiä on tärkeä tutkia, koska ne pyrkivät edistämään sekä lasten että aikuisten hyvinvointia työyhteisössä. Aiheesta tehtiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja lopulliseen tarkasteluun valikoitui 15 tutkimusta. Kirjallisuuskatsaukseen valikoiduissa tutkimuksissa aihetta oli tarkasteltu sekä aikuisten että lasten näkökulmista. Osassa tutkimuksista oli otettu huomioon molemmat näkökulmat. Systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa teemoina Myönteiset tunteet -osiossa toimivat oppimisympäristö ja opettajan optimistisuus. Toimintaan sitoutuminen -osiossa teemoiksi muodostuivat mielekkään toiminnan järjestäminen sekä fantasia ja draama osana opetusta. Ihmissuhteet-osiossa teemoiksi taas koottiin positiivinen vuorovaikutus ja opettajan sensitiivisyys. Merkityksellisyyden kokemukset -osion teemoina toimivat lapsen autonomian tukeminen, lapsen osallisuuden tukeminen sekä ystävällisyyden ja myötätunnon taitojen harjoittelu. Saavuttaminen-osion teemoiksi taas koottiin positiivinen palaute ja lapsen resilienssin vahvistaminen.
Keywords: systemaattinen kirjallisuuskatsaus, positiivinen pedagogiikka, PERMA-teoria, lapsen hyvinvointi, esiopetus