Työntekijän rooli konfliktinratkaisussa : Työntekijä konfliktinratkaisijana työntekijöiden kesken esiintyvissä konflikteissa - Arlin, Ella (My University, 2024)
Konflikteja esiintyy kaikkialla, eikä työyhteisö ole siinä poikkeus. Työyhteisökonfliktit ovat meille arkipäivää, ja niitä syntyy toisistaan poikkeavista mielipiteistä ja tavoitteista, tai ihmisten välisistä kohtaamisista ja epäasiallisen käytöksen seurauksena. Työyhteisökonflikteissa joko esihenkilö ja alainen voivat ottaa yhteen, tai konflikti voi syntyä kahden samalla organisaatiotasolla työskentelevän työntekijän välille. Tässä tutkielmassa tarkastellaan jälkimmäistä konfliktiryhmää. Työyhteisökonflikteista on haittaa koko organisaatiolle: Työntekijän tasolla konfliktit heikentävät muun muassa työsuoritusta ja työhyvinvointia, ja työyhteisön tasolla ilmapiiri kärsii ja organisaation suoriutuminen heikkenee. Työntekijöiden välillä esiintyvien konfliktien ratkaisu nähdään yleensä esihenkilön vastuuna, mutta todellisuudessa myös työntekijät voivat osallistua konfliktien ratkaisemiseen erilaisin keinoin. Työelämä on jatkuvassa murroksessa, ja viimeisimpänä digitalisaatio ja globalisaatio ovat tuoneet osuutensa tähän murrokseen. Näiden muutosten seurauksena myös työpaikan sosiaaliset suhteet ja rakenteet ovat murroksessa, ja perinteiset sankarijohtajat ovat saaneet väistyä yhteisöllisempien johtamissuuntausten tieltä. Nykyään työyhteisöä kannustetaan johdettavan yhteisöllisesti ja vuorovaikutteisesti antamalla myös työntekijöille johtajuuden vastuuta kannettavaksi. Työntekijöille tarjotaan työyhteisössä siis aktiivisempaa roolia hoitamaan sellaisia tehtäviä, jotka on perinteisesti nähty esihenkilön vastuulla. Konfliktinratkaisu on juuri yksi esimerkki näistä tehtävistä. Tässä tutkielmassa pohditaan, millaisia edellytyksiä työntekijän aktiiviselle osallistumiselle ja toimijuudelle on. Tämän tutkielman päätutkimuskysymyksenä tarkastellaan työntekijän roolia työntekijöiden kesken esiintyvien konfliktien ratkaisussa. Tutkielmassa pohditaan myös, mitä keinoja työntekijällä on käytössään konfliktinratkaisussa. Kirjallisuudesta tehtyjen havaintojen perusteella työntekijän konfliktinratkaisurooli pohjautuu pitkälti aktiiviseen toimijuuteen, työyhteisötaitojen hallintaan ja konfliktien ennaltaehkäisyyn. Tutkielmassa tunnistetaan myös työntekijän mahdollisuus toimia konfliktinratkaisussa vertaissovittelijan roolissa. Tutkielman tuloksista tehdään lisäksi havainto, että myös organisaation ja esihenkilön tuella on merkitystä työntekijän konfliktinratkaisuroolin toteutumisessa. Tutkielma tarjoaa erilaisen ja uudenlaisen näkökulman työyhteisökonfliktien ratkaisuun. Alan kirjallisuudessa on painotettu aikaisemmin esihenkilön roolia konfliktinratkaisussa, mutta tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että myös työntekijällä voi olla rooli työyhteisökonfliktien ratkaisussa. Työyhteisökonflikteja ja työntekijän roolia organisaatiossa ei ole juurikaan yhdistetty aikaisemmissa tutkimuksissa, joten tutkielma pyrkii täyttämään myös tämän tutkimusaukon. Tutkielma avaa mahdollisuuksia työntekijän toimijuuden edistämiseen organisaatioissa, kun se tarjoaa konkreettisia keinoja työntekijän konfliktinratkaisuroolin kehittämiseen.
Keywords: työyhteisökonflikti, konfliktinratkaisu, työyhteisötaidot, toimijuus, vertaissovittelu