Nuorten miesten ystävyys G. A. Hentyn 1900-luvun taitteen seikkailukirjoissa - Kotimäki, Nana (My University, 2022)
G. A. Henty oli 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa suurta suosiota nauttinut englantilainen kirjailija, joka tunnettiin erityisesti pojille kirjoittamistaan historiallisista seikkailukertomuksista. Useimmiten Hentyn kirjojen sankarit olivat lukijoille esikuviksi tarkoitettuja miehekkäitä, aikuisuuden kynnyksellä olevia poikia. Tässä tutkielmassa tarkastelen näiden Hentyn kirjoissa seikkailevien nuorten miesten välisiä ystävyyssuhteita ja ystävyyteen 1900-luvun taitteen Britanniassa liitettyjä merkityksiä. Aineistonani on kaksi Hentyn myöhäisemmän tuotannon kirjaa: The Dash for Khartoum: A Tale of the Nile Expedition (1891) ja With Buller in Natal: A Born Leader (1900). Tutkimus sijoittuu ystävyyden historian ja maskuliinisuuden historian tutkimuskentille, ja kontekstini rakentuu pitkälti näillä kentillä tehdystä historian ja kirjallisuustieteen tutkimuksesta. Alkuperäislähteinäni ovat kaunokirjalliset teokset, joten pohdin tutkielmassani myös kaunokirjallisuuden käyttöä historiantutkimuksen lähteenä. Lähestyn aineistoani ystävyyden historiassa käsiteltyjen teemojen ohjaamana ja selvitän, keiden ystävyys on kirjoissa mahdollista, mitä ystäväksi hyväksyminen edellyttää, mitkä ovat ystävän tärkeimmät tehtävät ja millaista on Hentyn kuvaama sotaolosuhteiden ystävyys. Samalla tutkin, miten Hentyn tuottamat käsitykset ystävyydestä ja miehisyydestä sopivat ylempien yhteiskuntaluokkien maskuliinisuusnormeissa ja poikakirjallisuuden ihannepojassa 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla tapahtuneisiin muutoksiin. Hentyn kirjojen nuorten miesten ystävyys on tasavertaisten ystävyyttä. Ystävät ovat kaikki englantilaisia ylempien yhteiskuntaluokkien poikia, joilla ei ole suurta ikäeroa. Nuoret miehet ovat atleettisia ja urheilullisia, viktoriaanisen ajan loppupuolen ylempien yhteiskuntaluokkien urheilulliseen maskuliinisuusihanteeseen sopivia poikia. Toisaalta Hentyn ihanteessa on ajallista kerroksellisuutta. Siinä näkyy piirteitä poikakirjoissa aiemmin 1800-luvulla yleisemmistä ihannepojan ominaisuuksista. Hentylle ei myöskään ollut mahdotonta kirjoittaa eri etnisiin ryhmiin tai eri sukupolviin kuuluvien miesten välisestä ystävyydestä, ja tällaisiakin suhteita aineistosta löytyy. Hentyn kirjoissa ystävän tärkeimmät tehtävät ovat ystävän auttaminen, tukeminen ja neuvominen, jotka olivat kaikki 1800-luvulla niin ystävyyteen kuin sukulaisuuteen olennaisesti liitettyjä velvollisuuksia. Kirjojen ystävyyskuvauksissa näkyy 1800-luvun puolivälissä eliitin sisäoppilaitoksissa alkunsa saanut, laajasti brittiläiseen kulttuuriin levinnyt ilmiö, johon kuului joukkueurheilun ja urheilullisuuden ihannointi. Aineistossani on nähtävissä samoja merkityksiä, joita useat kirjailijan aikalaiset liittivät joukkueurheiluun ja metsästykseen: sekä joukkueurheilu että metsästys näyttäytyvät miestenvälisiä suhteita, ystävyyttä ja joukkuehenkeä edistävänä sosiaalisena toimintana. Ystävyydelle perustuva taistelutoveruus on Hentyn kuvauksissa ihanteellisinta mahdollista taistelutoveruutta ja tae hyvästä joukkuehengestä. Ystävistä muodostetussa sotilasjoukossa noudatetaan joukkueurheilun pelisääntöjä, käytännössä siis sisäoppilaitosten pelikentiltä laajemmin viktoriaaniseen kulttuuriin levinneeseen urheilueetokseen kuuluneita reiluuden, tasapuolisuuden ja mahdollisuuksien tasa-arvon ihanteita.
Keywords: ystävyys, maskuliinisuus, lastenkirjallisuus, seikkailukirjallisuus, poikakirjat, kulttuurihistoria, 1800-luku, Iso-Britannia