Tuoteomistajan rooli Scrumissa - Turunen, Kasper (My University, 2025)
Ketterät menetelmät, kuten Scrum, ovat vakiintuneet ohjelmistokehityksen yleisiksi toimintatavoiksi. Tässä ympäristössä tuoteomistajan rooli on yksi tärkeimmistä tekijöistä ohjelmistokehityshankkeiden onnistumisessa. Tämä tutkielma tarkastelee tuoteomistajan roolia Scrumissa ja sen vaikutusta organisaation tuloksiin. Tavoitteena on tunnistaa tekijät, jotka vaikuttavat tuoteomistajan onnistumiseen sekä tutkia roolin vaikutuksia organisaatiotasolla. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka pohjautuu valittuihin kansainvälisiin vertaisarvioituihin tieteellisiin lähteisiin. Aineisto analysoidaan teemoittelemalla toistuvia aiheita, jotka liittyvät päätöksentekoon, arvon tuottamiseen, koordinaatioon ja ketteryyden skaalaamiseen. Tulokset osoittavat, että tuoteomistajan onnistuminen riippuu selkeistä päätösoikeuksista, tuloskeskeisestä kehitysjonon järjestämisestä, laajoista toimiala- ja asiakasymmärrystä edellyttävistä taidoista sekä tehokkaasta sidosryhmäyhteistyöstä. Kun tuoteomistaja vastaa siitä, mitä ja miksi kehitetään, ja kehitystiimi siitä, miten kehitetään, uudelleentyöskentely vähenee ja arvon luominen nopeutuu. Organisaatiotasolla tuoteomistajan valinnat lyhentävät palautesilmukoita, parantavat työskentelyä ja sitovat investoinnit seurattaviin tuloksiin. Tutkielmassa päädytään siihen, että organisaatioiden tulisi tehdä tuoteomistajan mandaatista selvä sekä tukea roolia rakennevalinnoilla ja realistisilla oletuksilla. Lisäksi organisaatioiden tulisi muokata ketteriä toimintatapojaan siten, että palaute, päätöksenteko ja läpinäkyvyys pysyvät nopeina myös laajennetuissa ja hajautetuissa ympäristöissä. Näin tuoteomistaja voi parantaa projektien onnistumisastetta ja koko organisaation kykyä toteuttaa strategiaansa.
Keywords: Scrum, tuoteomistaja, ketterä ohjelmistokehitys, päätöksenteko, arvon- luonti, organisaation suorituskyky