Pohjoiskarjalainen aivoinfarktipotilas 2020-luvulla - Sipilä, Jussi; Heikkinen, Matti; Pääkkönen, Juha; Balk, Liisu; Mehdiyeva, Ayla; Hassan, Mohamed; Willman, Johanna; Kettunen, Albina; Saukkonen, Anna Maija; Toivanen, Jari (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
JOHDANTO. Iskeeminen aivohaveri on merkittävä kuolleisuuden ja toimintakyvyn vajauksen aiheuttaja sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.
POTILAAT JA MENETELMÄT. Analysoimme Pohjois-Karjalan keskussairaalassa vuosina 2021 ja 2022 hoidettujen 269 perättäisen aivoinfarktipotilaan tiedot.
TULOKSET. Potilaista 55,4 % oli miehiä. He olivat naisia nuorempia, heidän mRS-pistemääränsä oli keskimäärin pienempi ja he olivat useammin tupakoitsijoita. Muita eroja ei sukupuolten välillä todettu. Eteisvärinäpotilaista diagnoosi tehtiin ensimmäistä kertaa hoitojakson aikana lähes joka kolmannelle, ja niistä, joiden diagnoosi oli aiemmin tiedossa, kahdella kolmesta oli aivoinfarktinsa aikaan käytössään antikoagulaatiolääkitys. Verenpaineen hoitotavoitteen oli saavuttanut 51,6 %. Kolmen kuukauden kuluttua aivohaverista 55,7 % potilaista oli täysin omatoimisia ja 93,3 % elossa. Huonompaan ennusteeseen liittyivät valtasuonitukos, eteisvärinä ja vanhempi ikä.
PÄÄTELMÄT. Aivoinfarktipotilaiden ennuste Pohjois-Karjalassa oli keskimäärin hyvä, mutta hoidossa ja aivoinfarktien ehkäisyssä tunnistettiin silti kehityskohteita.