Muuttuva Kakskerta : Metsäisen, avoimen ja rakennetun maiseman muutokset vuosina 1880–2020 - Paakki, Katriina (My University, 2023)
Tämä työ on maisemahistoriallinen selvitys Turun kaupungin läheisyydessä sijaitsevan Kakskerran saaren maiseman muutoksista. Selvityksessä tarkasteltiin Kakskerran saaren maiseman peitteisyyksien muutoksia eri ajanjaksoina kolmiportaisen luokittelujärjestelmän avulla. Laadullisen tarkastelun kohteena oli metsäisen, rakennetun ja avoimen maiseman suhteiden välillä tapahtuneet muutokset vuosien 1880, 1954 ja 2020 välillä. Tutkimusaineisto koostui tarkasteluvuosina julkaistuista kartta-aineistoista, saatavilla olleista ilmakuvista sekä muista historiallisista lähteistä, jotka valottivat ihmisten toimintaa ja vuorovaikutusta saaren luonnon kanssa tarkasteluajanjakson aikana. Tarkastelun toteuttamiseksi vanhat kartta-aineistot georeferoitiin Qgis-paikkatieto-ohjelmaan. Ohjelman avulla kunkin tarkasteluajanjakson kohdalta saaren alue luokiteltiin peitteisyyden perusteella rakennettuun, metsäiseen ja avoimeen maisemaan. Tämän luokittelun avulla tehtiin laadullisia päätelmiä alueiden peitteisyyden välisten suhteiden muutoksista tarkasteluajanjaksolla. Kolmiportaisen luokittelun avulla tehdyn vertailun pohjalta oli huomattavissa, että suurin muutos luokiteltujen alueiden peitteisyydessä oli tapahtunut rakennetun maiseman lisääntymisenä, jota selitti etenkin saaren ranta-alueilla lisääntynyt vapaa-ajan rakentaminen. Metsäisen ja avoimen maiseman osalta muutokset olivat suhteellisen vähäisiä. Huolimatta saaren kohtalaisen läheisestä sijainnista Varsinais-Suomen kasvukeskuksena toimivaan Turun kaupunkiin, on saari ja saaren maisema kuitenkin säästynyt toistaiseksi suuremmilta kaupungistumisen paineilta. Saarella on nykyisellään havaittavissa edelleen laadullisesti samankaltaisia metsäalueita kuin vuonna 1880.
Keywords: Maisemahistoriallinen tutkimus, maisemantutkimus, historialliset kartat, paikkatieto