Syöpälääkkeiden aiheuttamat iho-ongelmat - Mattila Kalle; Salmenoja Heidi; Koulu Leena (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Syöpälääkkeet aiheuttavat yleensä tyypillisiä lääkeryhmittäisiä ihohaittoja, kuten hiustenlähtöä, käsi-jalkaoireyhtymää, kynsivallin tulehduksia ja ihottumia.
Niiden diagnosointi ja hoito kuuluvat erikoissairaanhoitoon.
Erotusdiagnostiikassa tulee huomioida syövän leviäminen iholle, ihon infektiot, paraneoplastiset iho-oireet ja aiemmat ihosairaudet.
On tärkeää ehkäistä ja hoitaa iho-ongelmat, jotta syöpälääke voidaan annostella tehokkaasti ja säilyttää potilaan elämänlaatu siedettävänä.