Kohti suljetun kierron toimitusketjua: Akkuteollisuuden toimet ja haasteet - Laurila, Katariina (My University, 2025)
Maapallon luonnonvarat hupenevat ennätysvauhtia ja kiihtyvä ilmastonmuutos vaatii kiireellisiä toimia. Globaaleihin ympäristöongelmiin, kuten ilmastokriisiin, ylikulutukseen ja luontokatoon on esitetty ratkaisuksi kiertotaloutta, joka tarjoaa mahdollisuuden siirtyä lineaarisesta talousmallista kohti kiertävää talousmallia. Kiertotalouden tavoitteena on pitää materiaalit kierrossa, vähentää syntyvän jätteen määrää sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Akkuteollisuutta pidetään kiertotalouden edelläkävijänä, sillä Euroopan Unionin vahva lainsäädäntö ohjaa akkuteollisuutta kohti vastuullisempaa toimitusketjua. Tämä tutkimus tarkastelee suomalaisten akkuteollisuuden yritysten toteuttamia kiertotaloustoimia ja kiertotalouden integroinnin haasteita. Kyseessä on laadullinen tutkimus, joka on toteutettu tarkastelemalla akkuteollisuuden yritysten vastuullisuusraportteja. Valitut yritykset toimivat akkuarvoketjun eri vaiheissa, jotta saadaan laaja kuva kiertotalouden toteuttamisesta koko toimitusketjun laajuudelta. Lisämateriaalina toteutettiin yksi asiantuntijahaastattelu, jonka avulla selvitettiin, millaisia haasteita akkualan yritykset kohtaavat kiertotalouden toteuttamisessa. Tulokset osoittavat, että akkualan yritykset tekevät aktiivisesti toimia toteuttaakseen kiertotaloutta toiminnassaan. Toimien taustalla vaikuttaa vahva lainsäädäntö ja uusi akkuasetus, joka ohjaa akkualan yrityksiä kohti vastuullisempaa liiketoimintaa. Kiertotalouden toteutumista akkuteollisuuden yrityksissä tarkasteltiin peilaamalla yritysten vastuullisuusraporttien kertomuksia Ellen MacArthurin säätiön määrittelemiin kolmeen kiertotalouden perusperiaatteeseen sekä 9R-kiertotalousstrategian käytäntöihin. Kaikki tarkasteltavat akkuteollisuuden yritykset täyttävät kiertotalouden perusperiaatteet, mikä todistaa, että kiertotalouden toteuttaminen akkuteollisuudessa on hyvällä mallilla. Kaikkien tarkasteltavien yritysten vastuullisuusraporteista löytyi myös useita konkreettisia 9R-mallin mukaisia toimia, joilla akkuteollisuuden yritykset pyrkivät kohti kiertotalouden mukaista liiketoimintaa akkuarvoketjun eri vaiheissa. Erityisesti päästöjen vähentäminen, materiaalien uudelleenkäyttö sekä kierrätys ovat vahvasti läsnä kaikkien tarkasteltavien akkuteollisuuden yritysten toiminnassa. Haastattelun perusteella haasteita kiertotalouden integrointiin akkuteollisuuden toimitusketjuissa aiheuttavat ennen kaikkea lainsäädännön asettamat vaatimukset ja vastuullisen liiketoiminnan taloudellinen kannattamattomuus. Akkuteollisuudessa lainsäädäntö ohjaa vahvasti yritysten toimintaa ja jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö ja uudet akkuasetuset pakottavat yritykset kehittämään toimintaansa kiertotalouden mukaiseksi. Suurimmaksi haasteeksi tutkimuksessa nousi rahoitukseen ja talouteen liittyvät teemat, sillä neitseelliset raaka-aineet ovat kierrätysmateriaaleja huomattavasti edullisempia ja kiertotalouden toteuttamiseksi vaaditut rakenteelliset muutokset ja innovaatiot vaativat yrityksiltä suuria investointeja ilman takuuta niiden kannattavuudesta. Kiertotalouden onnistunut integrointi vaatii akkuteollisuuden yrityksiltä sekä taloudellisia panostuksia että liiketoiminnan joustavuutta, jotta yritykset pystyvät mukauttamaan toimintaansa uusien vaatimusten mukaiseksi. Vaikka lainsäädäntö ohjaa yrityksiä kohti vastuullisempaa toimintaa, todellinen murros edellyttää uusia innovaatioita ja yhteistyötä koko toimitusketjussa.
Keywords: Kiertotalouden toimitusketju, Kiertotalous, Akkuteollisuus, 9R-strategia