Naisten seksuaalisen toimintakyvyn ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen välinen yhteys - Salonen, Helka; Tasanen, Elisa (My University, 2025)
Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, millainen yhteys naisten seksuaalisella toimintakyvyllä on häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen, sekä minkälaisia tekijöitä tähän yhteyteen liittyy. Häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä tarkoitetaan syömishäiriöoireilua, joka ei kliinisesti tarkasteltuna ylitä diagnoosikynnystä. Oireet voivat olla käyttäytymiseen tai asenteisiin ja ajatuksiin liittyviä. Tutkimusaihe on tärkeä, sillä häiriintynyt syömiskäyttäytyminen voi merkittävästi heikentää kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon myös seksuaalinen toimintakyky liittyy. Aihe on myös ajankohtainen, sillä syömishäiriöiden esiintyvyys on noussut merkittävästi koronapandemian jälkeen. Kirjallisuushaku suoritettiin kahdesta tietokannasta, jotka olivat PubMed ja PsycInfo (EBSCO). Katsaukseen valikoitiin poissulku- ja sisäänottokriteerejä noudattaen yhteensä 14 englanninkielistä artikkelia, joista 9 sisällytettiin myös katsauksen yhteydessä tehtyyn meta-analyysiin. Artikkeleissa tarkasteltuja syömishäiriöitä olivat anoreksia, bulimia ja ahmintahäiriö. Lisäksi artikkeleissa tarkasteltiin ei-kliinisiä ryhmiä. Katsauksen ja meta-analyysin tulosten mukaan seksuaalinen toimintakyky on negatiivisesti yhteydessä häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen. Yhteyteen liittyviä tekijöitä olivat muun muassa tyytymättömyys omaan kehoon, masennusoireet ja muu psykopatologia. Tulokset olivat yhteneväiset aiempien tutkimusten kanssa. Katsauksen perusteella häiriintynyt syömiskäyttäytyminen voidaan nähdä haitallisena yksilön seksuaaliselle toimintakyvylle. Jatkossa olisi hyvä tutkia lisää häiriintyneen syömiskäyttäytymisen eri muotoja ja oiretyyppien yhteyttä seksuaaliseen toimintakykyyn.
Keywords: FSFI, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, seksuaalinen toimintakyky, seksuaalisuus, systemaattinen katsaus, syömishäiriö