Trombien aiheuttamat ja muut rajuilmoihin liittyvät terveysriskit - miten Suomessa tulisi varautua? - Ahlmén-Laiho, Ulla; Ajosenpää, Hada (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Trombit, joita Yhdysvalloissa kutsutaan tornadoiksi, ovat voimakkaiden ukonilmojen yhteydessä esiintyviä pyörrevirtauksia. Suomessakin niihin on liittynyt sekä henkilövahinkoja että mittavia omaisuusvahinkoja. Tällaisten tuuli-ilmiöiden aiheuttamat vammat voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin, ja tyypillisiä traumatyyppejä ovat raajojen haavat, päävammat sekä tuki- ja liikuntaelinvammat kuten murtumat. Epäsuoria vammoja voi syntyä kiireessä suojautumisen tai jälkeenpäin raivaustöiden yhteydessä. Haavat ovat tyypillisesti kontaminoituneita, ja niissä on usein vierasesineitä. Uhreilla esiintyy lisäksi merkittävää psyykkistä jälkioireilua. Trombien ohella Suomessa terveysuhkia aiheuttavat kesäisten rajuilmojen yhteydessä muun muassa salamat ja syöksyvirtaukset. Erityisesti kesän ulkoilmatapahtumissa ja leirintäalueilla olisi meilläkin perusteltua varautua sään ääri-ilmiöihin liittyviin riskeihin sekä lisätä yleistä tietoisuutta niistä.