Salon kirjastopalvelut tänään ja tulevaisuudessa : Tutkielma kirjaston toiminnasta ja henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämistarpeista - Lind, Jaakko (My University, 2020)
Tarkastelen tutkielmassa Salon kirjastopalveluiden toimintaympäristöä sekä henkilöstön näkemyksiä omista ammatillisista valmiuksistaan, osaamisestaan ja koulutustarpeistaan. Lähetin kirjastopalveluiden henkilöstölle Webropol-kyselyn, johon vastasi 21 henkilöä. Vastaajat edustavat kirjastonhoitajien, kirjastosihteerien ja kirjastovirkailijoiden ammattiryhmiä. Kyselyn tavoitteena on arvioida kirjastoalan koulutuksen vaikuttavuutta sekä henkilöstön tarvetta ja mahdollisuuksia osallistua täydennyskoulutuksiin. Samalla selvitän vastaajien näkemyksiä, kuinka he kokevat Salon kirjastopalvelut osana kaupungin organisaatiota ja Vaski-kirjastoja. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden toiminnan kehittämiseen. Kirjastopalveluiden toimintaympäristöön vaikuttavat sekä Salon kaupungin organisaatiossa että Vaski-kirjastoissa tapahtuvat muutokset. Kirjaston palveluiden tarjonta ja saatavuus riippuvat kirjaston koosta sijainnista. Palveluiden tuottamisen tapa vaihtelee pääkirjaston, lähikirjastojen ja kirjastoautojen kesken. Ammatillisen osaamisen arvioinnissa tulevat esiin erot kirjastonhoitajien, kirjastosihteerien ja kirjastovirkailijoiden tehtävien välillä. Muuttuvissa tilanteissa työyhteisöltä saatu tuki ja jatkuva oman osaamisen kehittäminen ovat merkittäviä tekijöitä. Tarjottaviin palveluihin vaikuttavat digitalisoituminen, asiakkaiden muuttuvat tarpeet ja yksin työskentely. Muutosten ennakoimisen tärkeys ja samalla halu oppia uusia asioita kulkevat käsi kädessä. Kirjaston työntekijät hakeutuvat aktiivisesti täydennyskoulutuksiin. Oppivassa organisaatiossa työntekijät oppivat myös asiakkailta, kollegoiltaan ja esi-miehiltä saadusta palautteesta. Lukemiseen innostaminen ja kaunokirjallisuuden tarjoaminen ovat vain osa kirjastojen toimintaa. Ajantasaisen informaation tarjoaminen ja digitaalisten palveluiden käytön opastaminen sekä yleisötapahtumien järjestäminen kuuluvat myös kirjastojen palveluihin.
Keywords: kirjastoala, kirjastopalvelut, Salo, arviointi, osaamisen kehittäminen, ammattitaito, osaaminen, täydennyskoulutus, tulevaisuus, tulevaisuudenodotukset