Esivalmisteiden hankintakustannuksiin vaikuttaminen kustannustekijöiden ymmärtämisen kautta: Case-tutkimus laivanrakennusteollisuudessa - Lehtinen, Severi (My University, 2023)
Laivanrakennusteollisuuden haastavat vuodet ovat näkyneet toimialan toimitusketjujen vaatimuksissa saavuttaa kestäviä kustannussäästöjä. Toimitusketjut ovat joutuneet kamppailemaan vuosien aikana nousseita materiaalin ja energian kustannuksia vastaan. Näihin haasteisiin yritykset joutuvat löytämään kestäviä ratkaisuja kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Tästä huolimatta kustannussäästöihin tähtääviä käytännön tutkimuksia on suoritettu etenkin laivanrakennuksen kontekstissa hyvin vähän. Kustannussäästöjen tavoittelussa lähtökohtana on kustannusten muodostumisen ymmärtäminen. Tällä tarkoitetaan kustannusten taustalla vaikuttavien tekijöiden eli kustannusajureiden ymmärtämistä tehokkaan päätöksenteon mahdollistamiseksi. Laivanrakennuksessa yleisten toimittajaverkostojen myötä suuri osa kustannuksista muodostuu hankinnan kautta. Hankinnan merkityksen kasvaessa kustannusjohtamisen fokus on siirtynyt tarkastelemaan organisaation sisäisen tehokkuuden tarkastelusta organisaation rajat ylittävään tarkasteluun kustannusjohtamisen suurimman potentiaalin hyödyntämiseksi. Etenkin hankinnan kontekstissa kustannussäästöjen tavoittelu rajoittuu liian usein hintavertailuun ja neuvotteluun, kun suurimmat mahdollisuudet olisivat kustannusten muodostumiseen vaikuttamisessa yhteistyöllä. Nykypäivän hankinnan roolina on strategisen yhteistyön mahdollisuuksien tunnistaminen ja informaation vaihdon mahdollistaminen. Tämä tutkielma on toteutettu laivanrakennuksessa toimivalle toimeksiantajayritykselle ja pyrkii selvittämään sen mahdollisuudet esivalmisteiden hankinnan kustannussäästöihin. Tutkielma pyrkii luomaan ymmärrystä hankintaan liittyvien kustannusten ajureista sekä havainnollistamaan sen mahdollisuuksia vaikuttaa ajureihin. Tutkielma pyrkii vastaamaan seuraaviin tutkimuskysymyksiin: Mitkä ovat esivalmisteiden valmistuksen merkittävimmät kustannusajurit? Mihin kustannuksiin vaikuttaviin tekijöihin toimeksiantajayritys kykenisi vaikuttamaan? Tutkielman aineisto kerättiin useasta lähteestä kattavan ymmärryksen luomiseksi, mutta pääasiallinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkielman tulokset havainnollistavat kuinka toimeksiantajayrityksen hankkimien esivalmisteiden valmistuksen kustannukset muodostuvat nykyisessä toimintamallissa. Tulokset osoittavat sen millaisia strategisia päätöksiä kustannuksien muodostumiseen liittyy, sekä millaiset vaikutusmahdollisuudet toimeksiantajalla on kustannuksien muodostumiseen. Suurimmat kustannusajurit esivalmisteiden valmistuksessa ovat aikataulu, ominaisuuksien suuri vaihtuvuus sekä laatuvaatimukset. Tulokset osoittavat, että toimeksiantajan tulisi kustannussäästöjen mahdollistamiseksi luoda sen toimittajille edellytykset vaikuttaa valmistuksen yksikkökustannuksiin. Toimeksiantajan tulisi tutkimuksen perusteella tarkastella kokonaisvaltaisesti sen nykyisen toimintamallin hyötyjä verrattuna mahdollisiin säästöihin. Tutkimus keskittyy vastaamaan vain toimeksiantajan tarpeeseen ja sen takia tutkimustulosten hyödynnettävyys muissa yhteyksissä on rajoitettu. Kustannusajurien tunnistamisen näkökulmasta tutkielmassa toteutetut käytänteet ovat hyödynnettävissä myös muissa samankaltaisissa ostaja-toimittaja-suhteissa.
Keywords: kustannusajuri, kustannusajurianalyysi, strateginen kustannusjohtaminen, kustannuskumppanuus, strateginen hankinta, toimittajayhteistyö