Alakoulun opettajien kokemuksia digitaalisista oppikirjoista - Reunanen, Anna-Reetta (My University, 2022)
Oppimateriaalit ovat historian aikana muuttuneet yhteiskunnan muutoksen sekä teknologisen kehityksen vaikutuksesta. Oppikirjoista on tehty digitaalisia versioita niin opettajille kuin oppilaille. Digitaaliset oppikirjat ovat olleet käytössä vähän aikaa suhteessa paperisiin oppikirjoihin, joten on tarpeen selvittää, millaisia ominaisuuksia digitaalisissa oppikirjoissa on mahdollista olla ja miten käyttäjät saadaan tietoisiksi näistä ominaisuuksista. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää käytössä olevien digitaalisten oppikirjojen ominaisuuksia ja niiden hyödyllisyyttä alakoulun opettajien näkökulmasta. Vastaajat valitsivat yhden käyttämistään digitaalisista oppikirjoista ja arvioivat erilaisten ominaisuuksien löytymistä. Ominaisuudet oli jaettu kolmeen ulottuvuuteen: yksilöllinen oppiminen, ryhmälle jakaminen ja oppimissuoritus. Jokaista ominaisuuden toteutumista arvioitiin väitteiden avulla. Tämän jälkeen vastaajat arvioivat yleisesti, kuinka hyödyllisiä ominaisuudet olisivat digitaalisissa oppikirjoissa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon eri syyt vaikuttavat digitaalisen oppikirjan käyttämättömyyteen. Tutkimuksen aineisto kerättiin tammikuun ja maaliskuun 2022 välisenä aikana Webropolkyselylomakkeen avulla. Linkkiä kyselyyn jaettiin Facebook-ryhmien ja rehtoreiden kautta. Tutkimuksen näytteeksi muodostui 60 vastaajaa. Vastaajista 46:lla digitaalinen oppikirja oli käytössä ja 14:sta ei ollut käytössä mitään digitaalista oppikirjaa. Tutkimus oli kvantitatiivinen ja aineisto analysoitiin kuvailevana määrällisenä tutkimuksena. Kuvailua tehtiin tilastollisilla tunnusluvuilla keskiarvolla ja moodilla. Lisäksi ominaisuuden löytymisen ja hyödyllisyyden suhdetta selvitettiin ristiintaulukoinnilla. Tutkimuksen tuloksista selviää, että yksilöllisen oppimisen ulottuvuuden ominaisuudet löytyivät nykyisistä digitaalisista oppikirjoista vaihtelevasti eli joillakin ominaisuudet toteutuivat hyvin ja lähes samalla määrällä vastaajia ominaisuutta ei löytynyt lainkaan. Yksilöllisen oppimisen ulottuvuuden ominaisuudet koettiin kuitenkin hyödyllisiksi. Ryhmälle jakamisen ulottuvuuden ominaisuudet toteutuivat huonoiten käytössä olevissa digitaalisissa oppikirjoissa verrattuna muihin ulottuvuuksiin. Nämä ominaisuudet koettiin kuitenkin hyödylliseksi. Oppimissuorituksen ominaisuudet toteutuivat oppikirjoissa vaihtelevasti. Tämän ulottuvuuden ominaisuudet koettiin kuitenkin eniten hyödylliseksi verrattuna muihin ulottuvuuksiin. Kuitenkin pienellä erolla yksilöllisen oppimisen ominaisuuksiin verrattuna. Käyttämättömyyden syissä vastaajat jakautuivat vastausvaihtoehtojen molempiin päihin melko tasaisesti eli vastauksista ei noussut esiin jotakin tiettyä syytä käyttämättömyydelle vaan käyttämättömyyteen vaikuttaa monet eri syyt.
Keywords: digitaalinen oppikirja, alakoulun opettajat, määrällinen tutkimus