Osaan opettaa inklusiivisesti, mutta haluanko? - Lehto, Lasse; Soini, Nooa; Kajamies, Anu (Turun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, 2026)
Inkluusio on perusopetuksen keskeinen tavoite, jonka tarkoituksena on tarjota jokaiselle oppilaalle yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimiseen omista taustoista tai tuen tarpeesta riippumatta. Käytännössä sen toteutus suomalaisissa kouluissa onnistuu kuitenkin yhä vaihtelevasti. Vastuu inklusiivisen opetuksen onnistumisesta jää liian usein yksittäisten opettajien harteille, mikä voi lisätä opettajien kokemuksia yksinjäämisestä ja heikentää asenteita inkluusiota kohtaan.